Hoti: Rugova se nije zalagao za podjelu Kosova

'Rugova nije koristio termine o podjeli jer bi takvi koncepti vodili napetosti na Balkanu'

Avdullah Hoti, šef zastupničke grupe najutjecajnijeg opozicijskog Demokratskog saveza Kosova, negirao je u srijedu tvrdnje predsjednika Kosova Hashima Thacija da se prvi predsjednik Kosova Ibrahim Rugova zalagao za podjelu teritorije Kosova 1994.

Thaci je ranije u srijedu izjavio da se prvobitno za korekciju granice sa Srbijom zalagao Rugova i da je on tu ideju preuzeo od njega, a da je njegova originalna ideja da se Preševska dolina, tri općine na jugu Srbije, pripoje Kosovu.

Hoti, međutim, na svom Facebook-profilu tvrdi da je nekadašnji predsjednik Rugova bio kategorički protiv teritorijalne podjele Kosova, prenosi Tanjug.

“To je istina. Sadašnji predsjednik ne može se pozivati na izjave predsjednika Rugove da bi dobio legitimitet za protivustavne aktivnosti”, napisao je Hoti.

Nove napetosti na Balkanu

Kao dokaz svojoj tvrdnji, Hoti je priložio dio intervjua koji je Rugova dao 2004. listu Zeri.

U intervjuu koji je Hoti objavio pitanje za Rugovu bilo je zalažu li se zapadni čelnici za ideju Srbije o teritorijalnoj podjeli Kosova, a Rugovin odgovor bio je da nije koristio te termine i da bi takvi koncepti vodili napetosti na Balkanu.

Rugova je umro 2006.

Thaci je u srijedu rekao da je ideju za korekciju granice sa Srbijom uzeo od predsjednika Rugove, koji se za nju zalagao 1994, te da su istu ideju održali akademik Nexhat Daci i gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri, zastupnik opozicijskog Demokratskog saveza Kosova.

Izvor: Agencije