Oglasi

Hoti poručio Lajčaku: Nema zadiranja u unitarni karakter Kosova

Na Kosovo su stigli stručnjaci iz SAD-a, povodom tačke Vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na akumulaciju jezera Gazivode.
Miroslava Lajčaka je rekao da Kosovo i Srbija trebaju razmotriti ustavne promjeneEPA

Premijer Kosova Avdullah Hoti poručio je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila vlas Kosova, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

To je rekao povodom izjave Miroslava Lajčaka da Srbija i Kosovo trebaju razmotriti ustavne promjene, između ostalog, i formiranje zajedničkih srpskih opština (ZSO), prenosi Tanjug.

"Znate principe koje smo postavili za proces dijaloga, u kojem se neće razgovarati o pitanju teritorijalne razmjene, to je sklonjeno sa pregovaračkog stola. Drugi princip je da se neće dirati unitarni karakter Kosova i da sporazum treba biti sveobuhvatan i obavezujući te da se bavi pitanjima između dvije zemlje, a na prvom mjestu recipročnim priznanjem", rekao je Hoti, prenosi Koha.

Dodao je da je zadovoljan dosadašnjim napretkom u dijalogu.

Na Kosovu boravi grupa eksperata iz SAD-a, povodom tačke Vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na akumulaciju jezera Gazivode, potvrdio je Hoti.

Američki stručnjaci na Kosovu

Rekao je da stručnjaci iz SAD-a istražuju sve potrebne modalitete kako bi izradili studiju izvodljivosti.

Vijest da su američki stručnjaci na Kosovu potvrdila je i američka ambasada u Prištini, koja je navela da je delegacija, predvođena predstavnicima Odsjeka za energetiku State Departmenta i s provajderima za energiju i poslovnim liderima, došla kako bi razgovarali o diverzifikaciji energije.

"Diverzifikacija izvora energije Kosova - uključujući prelazak na održive alternative - ključna je za osiguranje sigurnosti i prosperiteta Kosova. Današnje rasprave fokusirat će se na to kako pametno upravljanje vodenim i energetskim resursima - širom regije i preko granica - može privući nove investicije i rezultirati dugoročnim ekonomskim koristima za Kosovo i Srbiju", objavila je američka ambasada na Facebooku.

Jedna tačka Vašingtonskog sporazuma odnosi se na pravo zajedničkog korištenja akumulacije Gazivode, a Kosovo i Srbija su se složili da će raditi zajedno s Odsjekom za energetiku State Departmenta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.