Hoti: Lobiranje za priznavanje Kosova se nastavlja

Koordiniram s predsjednikom i Skupštinom Kosova u procesu dijaloga, rekao je Avdullah Hoti (EPA)

Premijer Kosova Avdullah Hoti je izjavio da lobiranje za međunarodno priznanje Kosova nije suspendirano i da je dogovorio saradnju s međunarodnim partnerima o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Nema suspenzije naših aktivnosti, dogovorili smo se s našim partnerima da se na našem članstvu u međunarodnim organizacijama radi zajedno s njima, zajedno s našim međunarodnim partnerima. To je istina”, rekao je on u Skupštini Kosova u Prištini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Koha ditore.

Ustav je platforma za dijalog

Hoti je dodao da su zamjenici ministara, njegovi zamjenici i savjetnici zbog toga bili u Briselu s njim prošle sedmice, na razgovorima s delegacijom Srbije i predstavnicima međunarodne zajednice.

“Koordiniram s predsjednikom [Kosova Hashimom Thacijem] i Skupštinom u procesu dijaloga [sa Srbijom]. Skupština ste vi, zastupnici. Ako kažete, ja ću odustati od dijaloga. Dajte prijedlog za platformu o tome kako se ponašati u dijalogu, a ja ću poštovati tu platformu. Za mene je Ustav [Kosova] platforma, ništa drugo”, rekao je Hoti.

Izvor: Agencije