Hoti i američki ambasador na Kosovu o važnosti dijaloga sa Srbijom

U Skupštini Kosova u srijedu je izabrana nova Vlada, na čelu s premijerom Avdullahom Hotijem (Skupština Kosova)

Novi premijer Kosova Avdullah Hoti razgovarao je u petak s američkim ambasadorom na Kosovu Philipom Kosnettom o važnosti brzog djelovanja u odnosima sa Srbijom.

“Na prvom sastanku s premijerom Hotijem složili smo se o važnosti brzog djelovanja u odnosima sa Srbijom, o kontinuiranim naporima u borbi protiv korupcije i oživaljavanju ekonomije nakon COVID-19”, napisao je Kosnett na Twitteru.

Hoti je potvrdio odlučnost Vlade Kosova da u budućnosti blisko surađuje sa SAD-om, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

SAD nastavlja podršku Kosovu

Hoti je informirao Kosnetta o prioritetima nove Vlade, kao što su borba protiv COVID-19 i ekonomski oporavak, ali i unapređenje demokratije, jačanje države, borba protiv korupcije, povećanje zaposlenosti, razvoj slobodnog tržišta i preuzimanje odgovornosti za dijalog.

Kosnett je rekao da će SAD nastaviti podržavati Kosovo, posebno u naporima da poboljša regionalne odnose, podrži ekonomski razvoj i ojača vladavinu zakona.

U Skupštini Kosova u srijedu je sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrana nova Vlada, na čelu s Hotijem.

Za zamjenike premijera izabrani su Besnik Tahiri iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Driton Selmanaj iz Demokratskog saveza Kosova, Albulena Bala iz Socijaldemokratske inicijative Kosova i Goran Rakić iz Srpske liste, koji je i ministar lokalne samouprave.

Izvor: Agencije