Hoti: Haradinajeva Vlada nema legitimitet za pregovore sa Srbijom

Uloga opozicije u briselskom procesu je nesporna, ali su potrebni politički konsenzus, politička volja i stranački dijalog (EPA)

Dijalog u Bruxellesu će biti nastavljen tek nakon održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, izjavio je šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti.

On je za Radiotelevizije Kosova 2 rekao da vladajuća koalicija već dugo nema legitimitet i da njegova stranka ne prihvaća da “manjinska Vlada [Ramusha Haradinaja] vodi tako važne procese”.

“Razlog za to je jednostavan – za ovaj proces je potrebna snažna vlada, koja ima veliku većinu u Skupštini Kosova. Postojeća Vlada nema ni minimum podrške”, ocijenio je Hoti.

Vlada ‘izgubila kredibilitet’

Naveo je da koalicija na vlasti nije prihvatila prijedlog opozicije o rezoluciji, kojom su “jasno definirane crvene linije, a to je da teritorijalnost Kosova ne smije biti predmet razgovora”.

Opozicija se sada protivi njihovoj verziji rezolucije, jer je, napominje Hoti, Haradinajeva Vlada “izgubila kredibilitet za razgovore”.

“Uloga opozicije u briselskom procesu je nesporna, ali su, prije svega, potrebni unutarnji politički konsenzus, politička volja i stranački dijalog”, smatra Hoti.

Izvor: Agencije