Hoti: Ako dijalog sa Beogradom ne uspije, slijedi zaštita ekonomije

Kosovski premijer Avdullah Hoti rekao je danas da će, ukoliko dijalog Srbije i Kosova ne donese očekivane rezultate, Priština poduzeti sve mjere za održavanje ekonomije.

“Ako dijalog ne donese očekivane rezultate, poduzet ćemo sve mjere za održavanje ekonomije i subjektivnosti”, rekao je Hoti obraćajući se zastupnicima Skupštine Kosova.

Kako je rekao, Srbija je prolongirala dijalog kako bi “iskoristila svoje kapacitete da nanese štetu Kosovu”, prenosi Tanjug.

On je, međutim, rekao i da je taksa od 100 posto koju je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine zaustavila Kosovo u procesu integracija.

“Našli smo se u toj situaciji. Sa anemičnom voljom iz Brisela, američki faktor se prihvatio da bude kreativni pomagač novog procesa za postizanje mirovnog sporazuma koji će kulminirati uzajamnim priznavanjem… Insistirat ćemo na stvaranju konsenzusa o postizanju sporazuma sa Srbijom”, poručio je Hoti.

Pokušaj mirenja 

Novi zamah EU i SAD-a, prema njegovom mišljenju, “dolazi u vrijeme kada određene grupe populista ugrožavaju prijateljstva”.

Hoti smatra da jedino kroz dijalog sa Srbijom, Kosovo može vratiti povjerenje SAD-a u kosovsku vladu i otkloniti nesporazume.

“Sve odluke koje smo donijeli prvih dana donesene su da građani ne bi platili račun pogrešne politike u vidu političke, ekonomske i trgovinske izolacije. Moramo da budemo ujedinjeni i podržavamo se”, rekao je Hoti u Skupštini, gde se vodi polemika u vezi sa ukidanjem reciprociteta.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. Vlada Srbije iste večeri donijela je odluku o poništenju te deklaracije. Otad Srbija ulaže mnogo kako bi neke zemlje povukle odluku o priznanju Kosova, dok istovremeno nastoji blokirati i prijem Kosova u međunarodne organizacije. Kosovo je na takvu politiku odgovorilo uvođenjem visokih taksi na robu iz Srbije, koja je sada ukinuta u cilju pružanja šansi dijalogu sa Srbijom i pronalaženju rješenja koje će biti odgovarajuće za obje strane.

Evropska unija imenovala je nedavno Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika koji u ime Unije treba da posreduje dijelogu između dvije strane, dok će novi sastanak predstavnika Srbije i Kosova biti održan u Bijeloj kući 27. juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije