Hoteli u Brazilu dižu cijene 200 posto

Prosječna cijena hotela na Copacabani, turističkoj četvrti Rio de Janeira, iznosit će 471 euro (EPA)

Tko god namjerava uživo pratiti utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu od 12. lipnja do 13. srpnja, treba se financijski dobro pripremiti jer cijene pojedinih hotela u ovoj državi rastu i do 229 posto na dane kada se igraju utakmice.

Prema istraživanju poznatog turističkog web sitea TripAdvisor, to je slučaj sa Copacabanom, turističkom četvrti Rio de Janeira, gdje će prosječna cijena hotela iznositi 471 euro, što je rast od 229 posto u odnosu na period kada nema utakmica.

U Riju će prosječna cijena hotela iznositi 328 eura na dan kada se igraju utakmice, što je porast od 107 posto, no i to ovisi o pojedinim četvrtima.

Prema portalu G1 časopisa Globo, hotelska soba u četvrti Times Square u New Yorku stoji manje nego u Riju u isto doba.

Milioni gostiju

Istraživanje ukazuje na razlike među cijenama u 12 gradova domaćina Svjetskog prvenstva, a u Salvadoru, koji se nalazi u pokrajini Bahia na sjeveroistoku zemlje, porast je najveći i iznosi čak 212 posto na dane kada se igraju utakmice.

U lipnju i u srpnju cijena noćenja, inače, iznosi prosječno 89 eura, a u dane kada se igraju utakmice cijene skaču na 277 eura. Slijede Belo Horizonte (porast od 143 posto), Fortaleza (112 posto), Rio (107 posto) i Brasilia (96 posto).

U Sao Paulu, prosječan porast cijena noćenja je 60 posto i iznosi 177 eura.

Brazil očekuje da će za vrijeme svjetskog prvenstva primiti najmanje 600.000 stranih posjetitelja čemu će se priključiti blizu tri milijuna Brazilaca koji će cirkulirati zemljom u istom razdoblju.

Brazilski ministar sporta Aldo Rebelo je ovih dana izjavio kako se očekuje da bi najmanje rezervacija hotela mogao imati grad Natal na sjeveroistoku (50 posto manje od svojih kapaciteta), a najviše Rio de Janeiro (90 posto kapaciteta).

Izvor: Agencije