Horvatinčić osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora

Tomislav Horvatinčić
To je bila treća presuda Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Obrazlažući treću nepravomoćnu presudu hrvatskom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću od četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, sudac šibenskog Općinskog suda Ivan Jurišić kazao je kako sud nije prihvatio tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao je shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom.

“Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i, unatoč tome, sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande te da se okrenuo i vidio havariju”, kazao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo “prema optužnici kako mu je stavljeno na teret”.

“Sukladno obrani, svjedokinja Anica Đerđa je kazala da je, dok je sjedila na mjestu putnika, vidjela da mu je klonula glava i da je lupao po komandnoj ploči. Taj kratki gubitak svijesti, definiran kao sinkopa, može se dogoditi svakome u svakom trenutku, ali iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti”, nastavio je sudac.

Sudija: Nakon nesreće nije spominjao gubitak svijesti

Kazao je da u razgovorima koji su uslijedili nakon nezgode Horvatinčić nije spominjao da je izgubio svijest nego da su mu otkazale komande plovila, navodeći trenutačnu lokaciju, a jednome je svjedoku kazao da je pokušao izbjeći nesreću.

“Iz iskaza Borisa Seljanovskog, istražitelja lučke kapetanije, proizlazi da nije bilo govora o zdravlju Tomislava Horvatinčića. On je dva dana nakon nezgode obavio liječnički pregled, spominjao je terapiju i nikad nije govorio o dijagnozi sinkope. Izričito je kazao da nema drugih zdravstvenih tegoba”, ustvrdio je sudac.

I skica nesreće, dodao je, ukazuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sudara plovila.

“Iz tih razloga vijeće nije prihvatilo tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom”, rekao je, među ostalim, Jurišić.

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević najavio je žalbu na presudu te kazao da se njegov branjenik nije pojavio na izricanju presude zbog narušena zdravlja.

Tužiteljica Irena Senečić presudu je ocijenila primjerenom, ističući da će o mogućoj žalbi odlučiti nakon što nepravomoćnu presudu dobiju napismeno.

Horvatinčić je u srijedu nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora na Općinskom sudu u Šibeniku zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara.

‘Sporna’ sinkopa

Osim bezuvjetne zatvorske kazne, Horvatinčiću, koji nije došao na izricanje presude, izrečena je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina, a postane li presuda pravomoćnom, morat će platiti i 190.000 kuna (25.700 eura) sudskih troškova, prenosi Hina.

To je bila treća presuda Horvatinčiću za izazivanje te pomorske nesreće, u kojoj je u primoštenskom akvatoriju gliserom naletio na jedrilicu talijanskog bračnog para.

Presudu je objavilo sudsko vijeće, kojim je na ovom suđenju predsjedao Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope – objavila sutkinja Maja Šupe.

Državna odvjetnica Irena Senečić u završnom je govoru prošlog tjedna od suda zatražila da Horvatinčića proglase krivim i da ga, osim zatvorom, kazne oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima.

“Horvatinčić je nebrojeno puta kažnjavan i godinama krši prometne zakone. Riječ je o osobi koja ne brine o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Činjenica je i da ništa nije poduzeo kako bi spriječio nesreću u kojoj su stradali supružnici Salpietro”, kazala je Senečić.

Isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana.

Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević, s druge strane, u završnim su riječima kazali da njihova klijenta treba osloboditi svih optužbi.

Za sve optužio medije

“Optužba nije dokazana, i to činjenicama izvan svake sumnje. Obrana ne mora ništa dokazati, ni sinkopu niti ostalo, već dovesti u sumnju optužnicu, a to smo nesumnjivo napravili. Mediji su našeg klijenta razapeli za nešto što se svako malo dogodi na cesti i na moru. Zbog čega je ovaj slučaj poseban? Zbog imena optuženika”, kazao je Baica.

Obraćajući se sudu, Horvatinčić je za sve što mu se događa optužio medije, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje tri godine.

Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu, za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Izvor: Agencije