Horst Seehofer 19. januara odstupa s mjesta šefa CSU-a

Horst Seehofer, Angela Merkel
Nakon što je Angela Merkel najavila povlačenje s mjesta CDU-a, povećao se i pritisak na Seehofera (EPA)

Horst Seehofer objavio je u petak da će 19. siječnja odstupiti s mjesta čelnika bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Seehofer je ranije potvrdio povlačenje s dužnosti predsjednika stranke, ali je objavio da i dalje ostaje na dužnosti ministra unutarnjih poslova u njemačkoj koalicijskoj Vladi.

Nakon što je Angela Merkel najavila povlačenje s mjesta predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU), s kojom CSU na saveznoj razni tvori demokršćansku Uniju CDU/CSU, povećao se i pritisak na Seehofera, prenosi Hina.

Njega se smatra jednim od glavnih uzroka loše percepcije rada savezne vlade i drastičnih gubitaka koje su doživjele stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije na posljednjim pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu.

Novi šef početkom godine

Novi šef stranke bi trebao biti izabran na konferenciji početkom sljedeće godine, kako su prenijele ranije agencije.

Seehoferov (69) javni razlaz s kancelarkom Angelom Merkel u vezi migracija i sigurnosti na granicama ranije tijekom godine srušio je popularnost svih triju sastavnica Vlade – njegove CSU, CDU Angele Merkel i socijaldemokrata lijevog centra.

Na izborima za bavarski parlament CSU je s osvojenih 37,2 posto izgubio deset posto glasova i time apsolutnu većinu koju je imao u Bavarskoj.

Kršćansko-socijalna unija, bavarska sestrinska stranka demokršćana Angele Merkel, zabilježila je na pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950. godine.

Izvor: Agencije