Horgoš: Izbjeglice prekinule štrajk glađu

Stotine izbjeglica na graničnom prijelazu Srbije i Mađarske, nadomak kampa u Horgošu, prekinule su štrajk glađu nakon pet dana.

Izbjeglice iz Afganistana i Pakistana, koje su do granice stigle iz Beograda uglavnom pješice u tzv. Maršu nade, štrajkom glađu nastojale su utjecati na mađarske vlasti da ih puste na svoju teritoriju, kako bi nastavile put.

U toku su pregovori s Komisijom za izbjeglice o smještanju tih ljudi u prihvatne centre.

‘Nema mjesta humanosti’

 “Kad smo došli ovdje, mislio sam da imamo prostora vratiti dostojanstvo, ljudska prava… mogućnost da okupimo svoje porodice. Ali, svijet je suviše mali. Nema mjesta humanosti. Mnogi su ovdje kolabrirali i nose posljedice onoga što se dešavalo. Lično, mnogo sam propatio. Ne možemo više održati ovaj protest. Vidjet ćemo šta će biti, propatili smo mnogo”, istakao je Roohul Amin Afridi, vođa grupe izbjeglica koje su štrajkovale glađu.

Prošlo je 65 godina od usvajanja Konvencije o izbjeglicama, dokumenta koji obuhvata prava, ali i obaveze osoba koje zbog različitih, ali definiranih okolnosti, moraju napustiti svoju zemlju.

Prema definiciji, izbjeglica je osoba koja se “nalazi izvan države svog državljanstva i koja zbog osnovanog straha od progona zbog rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog uvjerenja ne želi ili se ne može staviti pod zaštitu te države”.

Izvor: Al Jazeera i agencije