Hook: Na svaki napad Irana odgovorit ćemo silom

Brian Hook optužio je Teheran za 'nasilni odgovor na diplomatski pritisak' (EPA)

Na svaki iranski napad na Sjedinjene Američke Države ili saveznike odgovorit će se silom, izjavio je specijalni predstavnik SAD-a za Iran Brian Hook.

Sjedinjene Američke Države ne žele rat s Iranom, ali će nastaviti vršiti maksimalni pritisak na Islamsku Republiku sve dok ne promijeni svoje ponašanje, rekao je on novinarima u telefonskom razgovoru, prenio je Reuters.

Hook je pomenuo iransku vanjsku politiku kao oblast koja bi trebala biti promijenjena bez navođenja specifičnosti i rekao da je smanjenje nekih obaveza Irana u okviru sporazuma o nuklearnoj energiji iz 2015. godine protiv međunarodnih normi, prenosi Tanjug.

Iranski ultimatum

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je u srijedu da će se Iran prestati pridržavati određenih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je riječ o bankarskim i naftnim sektorima.

On je rekao da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranija ukoliko svjetske sile ne održe svoja obećanja, data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

Rouhani je naveo da ostale zemlje potpisnice tog sporazuma – Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija – imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija.

Izvor: Agencije