Hook: Iranu se mora produžiti embargo na oružje

Iran zbog embarga do sada nije mogao kupovati borbene avione, tenkove, ratne brodove i drugo oružje (EPA)

Specijalni predstavnik SAD-a za Iran Brian Hook izjavio je da embargo na oružje Iranu mora ostati na snazi kako “nasilni režimi” i “terorističke organizacije” širom svijeta ne bi počeli legalno da kupuju oružje od Teherana.

Hook je za AP rekao da svijet treba da ignoriše prijetnje Teherana odmazdom ako bude produžen embargo na oružje Iranu koji ističe 18. oktobra, prenosi Beta.

Te prijetnje Irana Hook je nazvao “mafijaškom taktikom”.

Među opcijama koje Iran ima je i protjerivanje međunarodnih inspektora koji nadgledaju iranski nuklearni program, čime bi bila produbljena kriza nastala kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio da SAD napusti međunarodni nuklearni sporazum Teherana i velikih sila iz 2015. godine.

Zahvaljujući embargu na oružje Iranu, ta zemlja do sada nije mogla kupovati borbene avione, tenkove, ratne brodove i drugo oružje.

SAD želi trajni embargo

Međutim, embargo nije spriječio Teheran da krijumčari oružje u ratne zone.

Uprkos tome, Hook navodi da zabrana Teheranu i da uvozi i da izvozi oružje mora ostati na snazi radi sigurnosti na širem području Bliskog istoka.

“Ako dozvolimo da embargo istekne, možete biti sigurni da će Iran raditi po danu ono što sada radi po mraku”, rekao je Hook.

SAD želi isposlovati da Vijeće sigurnosti UN-a uvede Teheranu trajni embargo na oružje, no, Rusija, također stalna članica Vijeća, to ne želi.

Izvor: Agencije