Hong Kong: Zaplijenjeno 40 kilograma nosorogovih rogova

Veliki dio ove nelegalne trgovine opskrbljuje sektor tradicionalne kineske medicine (EPA)

Carinici u Hong Kongu zaplijenili su rekordnih 40 kilograma nosorogovih rogova, vrijednih oko osam miliona dolara, na putu iz Johannesburga prema Vijetnamu, što je najnoviji uspjeh u borbi protiv krijumčarenja sve većeg broja ugroženih vrsta kojima se trguje preko kineskog teritorija.

Zapljena se dogodila manje od mjesec dana nakon što su carinici prekinuli veliku operaciju krijumčarenja iz Afrike, zaplijenivši rekordnu količinu ljuski od ljuskavaca, zajedno s više od 1.000 kljova od slonovače, javlja Reuters.

Carinici su objavili da su rogovi nosoroga pronađeni u dvije kartonske kutije, upućene u najveći vijetnamski grad Ho Chi Minh.

Dva muškarca uhapšena su, navodi se u saopćenju, dodajući kako je riječ o rekordnoj zapljeni u zračnom prevozu.

Tranzitna tačka krijumčarenja

Organizacija za zaštitu prirode WildAid izrazila je šokiranost količinom od čak 40 kilograma nosorogovih rogova, što predstavlja oko 20 posto ukupne količine rogova zaplijenjene u Hong Kongu od 2013. do kraja oktobra 2019. godine.

Hong Kong, bivša britanska kolonija na južnoj obali Kine, jedna je od glavnih svjetskih tranzitnih tačaka za krijumčarenje divljih životinja i proizvoda, poput peraja morskih pasa ili rogova nosoroga na tržišta u Aziji, a posebno u kontinentalnoj Kini.

Veliki dio te nelegalne trgovine opskrbljuje sektor tradicionalne kineske medicine.

Naprimjer, nosorogovi rogovi visoko su cijenjeni jer se vjeruje da pomažu kod liječenja raka, čišćenja tijela od otrova ili mamurluka.

Sve vrste nosoroga zakonom su zaštićene, a danas u divljini i zatočeništvu živi ukupno oko 29.000 tih životinja.

Velike kazne za krijumčarenje

Kina je proteklih godina poduzela značajne korake u poboljšanju zaštite divljih životinja, ali problem su i dalje značajni poslovni interesi vezani uz trgovinu životinjama.

Nakon pritiska nekih uzgajivača, kinesko Državno vijeće najavilo je izmjenu odluke o zabrani trgovine tigrovim kostima i rogovima nosoroga iz 1993. godine te omogućavanje iznimki pod “posebnim okolnostima”, kao što su medicinska istraživanja.

No, nakon žestokih protesta udruženja za zaštitu prirode, Peking je ipak odgodio tu odluku.

Hongkonške vlasti prošle su godine pooštrile kazne za krijumčarenje ugroženih vrsta na deset miliona dolara i deset godina zatvora maksimalno.

Međutim, zaštitnici prirode smatraju da se kriminal s divljim životinjama i dalje ne tretira dovoljno ozbiljno.

Izvor: Agencije