Hong Kong: Uhapšen medijski tajkun Jimmy Lai

Lai je bio jedan od istaknutih demokratskih aktivista u Hong Kongu i žestoki kritičar Pekinga (EPA)

Hongkonška policija uhapsila je izdavačkog tajkuna i demokratskog aktivistu Jimmya Laia, tereteći ga za dogovor sa stranim silama na osnovu zakona o nacionalnoj sigurnosti kojeg je Kina u junu nametnula tom globalnom finansijskom tržištu.

Jimmy Lai uhapšen je zbog dogovora sa stranim silama, rekao je rano u ponedjeljak Mark Simon, izvršni direktor Laijeve medijske kompanije “Next Digital”, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Lai je bio jedan od istaknutih demokratskih aktivista u Hong Kongu i žestoki kritičar Pekinga koji je 30. juna Hong Kongu nametnuo novi zakon, što je izazvalo osude zapadnih zemalja.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti

Zakonom o nacionalnoj sigurnosti predviđene su kazne za ono što Kina smatra subverzijom, secesijom, terorizmom i dogovaranjem sa stranim silama.

Kritičari upozoravaju da takav zakon narušava slobode u Hong Kongu nasuprot zagovarateljima koji smatraju da će to donijeti stabilnost nakon lanjskih protesta.

Izdavački tajkun Lai je u aprilu ove godine bio među 14 aktivista koji su u policijskoj akciji suzbijanja prodemokratskog pokreta uhapšeni zbog protivzakonitog okupljanja.

Izvor: Agencije