Hong Kong: Policija suzavcima i vodenim topovima protiv demonstranata

Vlasti Hong Konga saopštile su u srijedu kako odgađaju kontroverzni nacrt zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje dok su protesti hiljada demonstranata koji su na početku blokirale nekoliko glavnih prometnica saobraćajnica u centru grada, eskalirali u sukobe s policijom.

Predsjedavajući Zakonodavnog vijeća (Parlament Hong Konga) u saopštenju je izjavio da će se sastanak na kojem bi zastupnici razmotrili tekst tog nacrta zakona u drugom čitanju održati „kasnije“, prenijela je Hina.

Hiljade demonstranata blokiralo je u srijedu ujutro promet u središtu Hong Konga tokom protesta protiv predloženog zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje. 

Tokom današnjih protesta, koji su se pretvorili u nerede, policija je protiv demonstranata koji su okružili parlamentarnu zgradu koristila suzavac, vodene topove i sprejeve s biberom.

Stotinjak demonstanata u crnim majicama, sa kacigama i zaštitnim naočalama, stupilo je u sukob s policajcima koji su čuvali zgradu.

Ignorisali upozorenja policije

Oni koji su išli naprijed, ignorisali su upozorenja policije i pomjerili metalne barijere, nakon čega im je odgovoreno suzavcem.  

Kako javljaju mediji, više desetaka osoba je povrijeđeno.

Demonstranti, koji su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima u parku ispred vladinog sjedišta i koje je okruženo interventnom policijom, blokirali su dvije glavne saobraćajne arterije, što je bila taktika koju je 2014. koristio i pokret „Occupy“.

Sporni nacrt zakona izazvao je val protesta u kojima su u nedjelju učestvovale stotine hiljada ljudi.

Dio njih pokušao se pokušali probiti kroz policijske barikade da dođu do sjedišta Vlade. 

Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je Kini 1997. godine uz jamstvo autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem. 

Izvor: Al Jazeera i agencije