Hong Kong: Policija poslije deset dana ponovo koristila suzavac

Honkoške vlasti tvrde da "pametne" svjetiljke sakupljaju samo podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha (Reuters)

Hongkoška policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala antivladine demonstrante na istočnoj strani poluostrva Kwun, preko puta Hongkonga, javlja Reuters. 

AP navodi da su demonstranti oborili “pametnu” uličnu svjetiljku za koju smatraju da je služila za kineski nadzor.

Tokom najnovijeg protesta, demonstranti su električnom testerom isjekli svjetiljku pri dnu, dok su je drugi vukli obmotanim konopcima. 

Demonstranti su klicali kada je svjetiljka pala.

Velika grupa demonstranata marširala je danas ulicama grada tražeći uklanjanje “pametnih” lampi u distriktu Kwun, plašeći se da one sadrže haj-tek kamere i softvere za prepoznavanje lica koje kineske vlasti koriste za nadzor. 

Izazov za kineskog predsjenika

Hongkoške vlasti tvrde da “pametne” svjetiljke sakupljaju samo podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xi Jinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gdje, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.

Zakon je u međuvremenu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet. 

Izvor: Agencije