Oglasi

Hong Kong obustavlja prijedlog zakona o izručenju

Carrie Lam je izjavila da će biti odloženo usvajanje prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih Kini.

Hong Kong suspendirao izmjene Zakona o ekstradiciji

Predsjednica vlade Hong konga Carrie Lam izjavila je danas da će do daljeg biti odloženo usvajanje prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih Kini radi suđenja.

Carrie  Lam je to izjavila nakon masovnih protesta u Hongkongu koji su organizovani zbog nezadovoljstva zakonom, prenosi Reuters i podsjeća da je više od milion ljudi bilo na ulicama, a došlo je i do sukoba s policijom, koja je koristila suzavac i gumene metke.

Zahtjev za pravičnim suđenjem

Agencija je ocijenila da je ovo jedan od najvećih ustupaka honkgkonške vlade otkad je ta bivša britanskaa kolonija vraćena pod kinesku kontrolu 1997. godine.

Carrie Lam je naglasila da će doći do obustave rada na prijedlogu zakona, a da će o daljim koracima biti odlučeno nakon razgovora sa svim stranama.

Protivnici zakona smatraju da osumnjičeni koji bi bili izručeni Kini ne bi u toj zemlji imali pravično suđenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.