Oglasi

Hong Kong: I zvanično povučen zakon o izručenju

Vlada Hong Konga i zvanično je povukla nepopularni zakon o izručenju, koji je bio povod za žestoke višemjesečne proteste.
'Formalno objavljujem povlačenje zakona', rekao je ministar sigurnosti John Lee u Parlamentu Hong KongaEPA

Vlada Hong Konga i zvanično je povukla nepopularni zakon o izručenju, koji je bio povod za žestoke višemjesečne proteste, koji su prerasli u širu kampanju za demokratske promjene u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

"Formalno objavljujem povlačenje zakona", rekao je ministar sigurnosti John Lee u gradskom parlamentu, prenosi Tanjug.

Prodemokratski zastupnici odmah su mu pokušali postaviti pitanje, ali je on odbio odgovoriti, a predsjednik parlamenta rekao je da pravila ne dozvoljavaju debatu.

Rješavanje krize

Čelnica Hong Konga Carie Lam predložila je izmjenu zakona o izručenju kao način da se riješi kriza.

Reuters ocjenjuje da je malo vjerovatno da će taj potez okončati višemjesečne proteste jer je to samo jedan od zahtjeva.

Demonstranti pozivaju Lam da podnese ostavku i traže nezavisnu istragu o policijskoj brutalnosti tokom protesta.

"Nema velike razlike između suspenzije i povlačenja (zakona). To je premalo, prekasno", kaže jedan 27-godišnji demonstrant.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.