Honduras: Suspenzije zbog požara u zatvoru

Zatvori u zemlji obično primaju dva puta više zatvorenika nego što imaju kapaciteta (Reuters)

Predsjednik Hondurasa Porfirio Lobo suspendirao je šefa državnih zatvora, te direktora zatvora Comayagua, u kojem je u velikom požaru poginulo više od 350 zatvorenika.

Lobo je rekao da će se suspenzijama osigurati detaljna istraga nesreće, te obećao da će „poduzeti hitne mjere povodom tragedije koju cijela nacija oplakuje“.

Richard Ordonez, sudija vrhovnog suda koji vodi istragu, rekao je da su zvaničnici potvrdili da je 358 zatvorenika poginulo u požaru koji je počeo u utorak navečer u zatvoru udaljenom 75 kilometara od prijestolnice Tegusigalpe.

On je također istakao da je u zatvoru bilo smješteno 856 osuđenika, što je duplo više od stvarnog kapaciteta ustanove.

Paola Castro, lokalna zvaničnica i nekadašnja zaposlenica zatvora, rekla je novinarima u srijedu da je nekoliko trenutaka prije požara primila poziv jednog zatvorenika koji joj je rekao da će zapaliti zatvor i ubiti svakoga ko je unutra.

Preživjeli su rekli istražiteljima da je neidentificirani zatvorenik navodno vikao „Svi ćemo umrijeti ovdje!“ u trenutku kada je zapalio svoj krevet.

Napori vatrogasaca

Reporter Al Jazeere Andy Gallacher, koji izvještava iz Comayague, kazao je da se pojavilo nekoliko teorija o tome kako je požar izazvan.

„Neki govore da su ga izazvali zatvorenici, a drugi da je počeo izvana“, rekao je on, te dodao: „ Forenzičari su izjavili da će proći dva do tri dana prije nego što počnu identificirati tijela koja su izgorjela“, rekao je novinar Al Jazeere.

Požar se proširio za nekoliko minuta, a u tom periodu poginulo je oko 100 zatvorenika u ćelijama, jer su vatrogasci pokušavali pronaći čuvare koji su imali ključeve, naveo je Josue Garcia, glasnogovornik vatrogasnog odjeljenja Comayague.

„Nismo ih mogli izvući, jer nismo imali ključeve, a nismo uspjeli pronaći čuvare koji su ih imali“, rekao je Garcia.

Ostale zatvorenike su oslobodili čuvari, ali su oni izgorjeli ili se ugušili dimom u pokušaju da pobjegnu od vatre.

Glasnogovornik ministarstva sigurnosti Hondurasa Hector Ivan Mejia je rekao da je prilikom požara oko 475 zatvorenika pobjeglo.

Stopa ubistva

Honduras ima najvišu stopu ubistava na svijetu. Više od 80 ubistava na 100.000 stanovnika zabilježeno je 2009. godine, što je 16 puta više nego u Sjedinjenim Američkim Državama, podaci su Ujedinjenih Naroda iz prošle godine.  

Sukobi između pripadnika suprotstavljenih uličnih bandi u zatvorima su redovna pojava.

Članovi bande poznate kao ‘maras’, koja je nastala u SAD-u te se proširila na Centralnu Ameriku, uključeni su u krijumčarenje droge, pljačke i druge kriminalne radnje.  

Zatvori u zemlji su prenatrpani i obično primaju dva puta više zatvorenika nego što imaju kapaciteta.

Prije nekoliko godina, više od 100 zatvorenika poginulo je u požaru u gradu San Pedro Sula. 

Izvor: Al Jazeera i agencije