Honda na dan zaustavila proizvodnju u cijelom svijetu

Međunarodi monetarni fond prognozira da će globalna ekonomija ove godine zabilježiti pad od 4,4 posto (Getty Images)

Kompanija Honda bila je prisiljena obustaviti globalnu proizvodnju na jedan dan zbog hakerskog napada koji se infiltrirao u interne servere u Tokiju, javlja Financial Times, prenosi Engadget. Honda je otkrila virus u ponedjeljak a on je, kažu, u sistem ušao preko elektronske pošte jednog radnika a zatim i u druge softverske sisteme kompanije.

Zbog toga su radnici tog dana poslani kući, iako je najveći dio posla nastavljen. Fabrike u Ohaiju u Americi i Turskoj su nastavile posao u smanjenom kapacitetu, dok su fabrike koje proizvode motocikle u Brazilu i Indiji u potpunosti na jedan dan bile zatvorene. Pretpostavlja se da je napad uticao na rad sistema za analizu vozila.

Briga za automobilsku industriju

Dok je ovaj hakerski napad ciljao servere kompanije, postoji rastuća briga da je i automobilskoj industriji sve više potrebna dodatna isigurnost, pogotovo stoga što je sve više vozila povezano na internet.

Engadget napominje kako smo u prošlosti imali prilike vidjeti kako hakeri kontroliraju vozila putem SMS poruka i kradu vozila hakovanjem ključeva, zbog čega je kompanija Fiat Chrysler povukla sa tržišta 1.4 miliona vozila.

Izvor: Agencije