Holtz: Srbija je jedan od favorita kvalifikacijske grupe

Luc Holtz: Portugalci su favoriti za osvajanje prvog mjesta, žestoka borba za drugo mjesto Srbije i Ukrajine (EPA)

Nogometna reprezentacija Srbije ima odlične igrače i jedan je od favorita kvalifikacijske grupe za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine, kazao je za Al Jazeeru selektor Luksemburga Luc Holtz u kratkom intervjuu pred početak priprema njegovog tima.

Luksemburžani kvalifikacije u grupi B počinju duelom s Litvanijom, koju će ugostiti 22. marta na stadionu “Josy Barthel” u Luksemburgu, a tri dana kasnije im u drugom kolu dolaze i Ukrajinci.

Holtz navodi kako trenutno može računati na skoro sve igrače koje je nedavno pozivao na okršaje Lige nacija.

“Van stroja nam je Chris Philipps, koji igra u Poljskoj [odbrambeni igrač varšavske Legije]. On mora ići na operaciju koljena i neće nam biti na raspolaganju za prve utakmice protiv Litvanije i Ukrajine”, kaže selektor “Crvenih lavova”, kako glasi nadimak luksemburških reprezentativaca.

Uz Luksemburg, Ukrajinu i Litvaniju, u grupi B još su Portugal i Srbija.

“Portugalci su favoriti za osvajanje prvog mjesta, a mislim kako će žestoka borba za drugo mjesto biti između Srbije i Ukrajine”, navodi sagovornik Al Jazeere.

Veliki talenti sa Balkana

Za Srbiju navodi kako je riječ o veoma jakoj reprezentaciji.

“Mnogo reprezentativaca Srbije su internacionalci, koji igraju u jakim prvenstvima. To čini ovu selekciju veoma jakom”, kaže Holtz.

Dodaje kako Balkan dugo vremena daje brojne, veoma talentirane nogometaše, koji godinama brane boje poznatih evropskih klubova.

Na pitanje šta misli o Evropskom prvenstvu koje će organizirati različite države, kao što je slučaj s predstojećim, koje će biti igrano u 12 različitih država i gradova, Holtz odgovara: “Nisam veliki ljubitelj ovakvoga formata. Više volim kada evropsko prvenstvo organizira jedna država i mislim kako je to daleko bolje za navijače.”

Pred početak ovih kvalifikacija igrane su utakmice Lige nacija, turnira koji je premijeru imao prošle godine. Luksemburg je igrao u Ligi D2, gdje je osvojio drugo mjesto, iza Bjelorusije.

“Liga nacija je bila veoma interesantno iskustvo za nas. Činjenica da se jedna manja država može plasirati na EURO je odlična za sve manje nacije”, istakao je selektor Luksemburga.

Lična karta

Najviše nastupa za nacionalni tim Luksemburga ima Mario Mutsch (crveni dres), sakupio ih je tačno 100 [EPA-EFE]

Luksemburg i Litvanija do sada su odigrali dvije međusobne utakmice, obje prijateljskog karaktera. Litvanci su slavili 1:0 u Luksemburgu 12. augusta 2009. godine, dok su Luksemburžani bili bolji 2:1 četiri godine i dva dana kasnije, 14. augusta 2013. godine.

Generalno, Nogometni savez Luksemburga – FLF postoji još od 22. novembra 1908. godine, član je Svjetske nogometne asocijacije – FIFA od 1910. godine, a Evropske nogometne asocijacije od 1954. godine. Posljednjih 15 godina na čelu FLF-a je Paul Philipp, bivši nogometaš i reprezentativac ove male evropske države.

Najviše nastupa za nacionalni tim Luksemburga ima Mario Mutsch, sakupio ih je tačno 100 (i još je u reprezentaciji), a najbolji strijelac je Leon Mart sa 16 golova.

Luksemburg je trenutno 87. selekcija svijeta po FIFA-inoj rang-listi. Najbolji plasman imao je septembra 2018. godine, kada je bio na 82. mjestu, a najlošiji augusta 2006. godine – 195. mjesto. Prvu međunarodnu utakmicu igrao je protiv Francuske 29. oktobra 1911. godine, kada su Francuzi slavili 4:1.

Najveća pobjeda “Crvenih lavova” je 6:0 nad Afganistanom 1948. godine, dok su najteži porazi oni od 0:9, koji su im nanijeli Nijemci 1936. godine te Englezi u dva navrata (1960. i 1982. godine).

Prošlu godinu Luksemburg je završio u “plusu” – pet pobjeda, dva remija i tri poraza. U Ligi nacija su bili u grupi 2 Lige D i završili su takmičenje na drugom mjestu, iz Bjelorusije koja im je nanijela dva poraza (0:1 i 0:2).

Igrači sa Balkana

Među igračima koje je selektor Holtz u posljednje vrijeme pozivao nalazi se nekoliko onih koji su ili rođeni na Balkanu ili su porijeklom iz ove regije.

Odbrambeni igrač Enes Mahmutović rođen je u Peći 22. maja 1997. godine i mogao je birati da li će igrati za Kosovo, Srbiju, Crnu Goru ili Luksemburg, u koji je preselio jako mlad. Odabrao je ovu kneževinu, za koju je sakupio 10 nastupa među seniorima. Ovaj 190 centimetara visoki 21-godišnjak trenutno je član engleskog drugoligaša Middlesbrougha, ali je na posudbi u nižerangiranom Yeovil Townu.

Sinani, vezni igrač luksemburškog F91 Dudelangea, rođen je u srbijanskoj prijestolnici Beogradu 5. aprila 1997. godine [EPA-EFE]

Danel Sinani, vezni igrač luksemburškog F91 Dudelangea, rođen je u srbijanskoj prijestolnici Beogradu 5. aprila 1997. godine i kao petogodišnjak je s roditeljima preselio u Luksemburg. Prošao je omladinske pogone lokalnih luksemburških klubova, kao i mlade selekcije ove države. Do sada je postigao tri gola za Luksemburg u 12 nastupa, a ušao je u historiju kao prvi strijelac za neki luksemburški tim u većem evropskom takmičenju. Ove sezone je F91 izborio grupnu fazu Lige Evrope, a Sinani je bio strijelac protiv Olympiakosa.

Aldin Skenderović, rođen 28. juna 1997. godine, porijeklom je iz Crne Gore, odnosno Bihora (Trpezi) i odbrambeni je igrač. Trenutno igra za njemački klub Elversberg u Regionalnoj ligi Jugozapad. Za reprezentaciju Luksemburga je debitirao 2017. godine i do sada je sakupio devet nastupa.

Brojne utakmice u 2019.

“Crveni lavovi”, kao i sve evropske selekcije, ove godine imaju mnogo utakmica na rasporedu.

Nakon otvaranja kvalifikacija za EURO 2020 protiv Litvanije (22. mart) i Ukrajine (25. mart), obje utakmice kod kuće, u junu imaju tri meča – prvo prijateljski na domaćem terenu protiv Madagaskara, potom putuju Litvaniji i Ukrajini )revanši u kvalifikacijama 7. i 10. juna).

U septembru Luksemburg ima dogovoren prijateljski meč sa Sjevernom Irskom u Belfastu, a zatim dočekuje Srbiju u kvalifikacijama za EURO (10. septembar).

Nakon tri meča u gostima – Portugal (kvalifikacije), Danska (prijateljska) i Srbija (kvalifikacije, 14. novembar), godinu će, a i kvalifikacije, Luksemburžani okončati domaćim duelom s Portugalom 17. novembra.

Izvor: Al Jazeera