Hollywood zna cijeniti originalan i autentičan film

Jedan neamerički film - 'Parasite' - po prvi put je trijumfovao u gotovo svim najvažijnijm kategorijama (EPA)

Po drugi put u svojoj historiji i to zaredom dodjela nagrada Američke filmske akademije, popularnog Oscara, protekla je bez oficijelnog voditelja. Ono što prošli put nikako nije funkcionisalo, a to je upravo dodjela bez voditelja, ovoga puta, na 92. dodjeli, prošlo je i više nego odlično.

Najveće iznenađenje ovogodišnjih Oscara jeste pobjeda filma Parasite južnokorejskog reditelja Bonga Joon-hoa, koji nije samo trijumfovao u kategoriji najboljeg stranog filma, što je bilo ucrtano u kamenu, već i u onima za najbolji originalni scenarij, režiju i najbolji film.

„Hvala Martinu Scorseseu, čije filmove sam proučavao dok sam studirao i čije su mi se riječi ‘da je najkreativniji film onaj koji je najličniji’ urezale u pamćenje. Hvala Quentinu Tarantinu, koji je moje filmove, dok još nisam bio poznat van Koreje, stavljao na svoje liste“, prokomentarisao je Bong dok je preuzimao jednu od nagrada.

Priznanja po kategorijama

Sve je počelo sa dolaskom glumaca i reditelja, filmskih radnika, na crveni tepih. Mi, koji smo to pratili ispred malih ekrana, bili smo u prilici posmatrati holivudske zvijezde u svom najboljem izdanju.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Prije nego će se na pozornici Dolby Theatrea u Los Angelesu mijenjati poznati glumci i glumice kao promotori pojedinačnih nagrada, prije dodjele priznanja po kategorijama, upečatljiv nastup je imala pjevačica Janelle Monáe. Ona je izvela numeru iz filma A Beautiful Day in the Neighborhood, malo prepravljenu i dotjeranu, kojom je poentirala filmove koji su se trebali naći u ovogodišnjoj selekciji za Oscare, ali iz nekih razloga nisu, te ono što se iz godine u godinu dešava, nedostatak ženskih promotera i nominiranih glumica i rediteljica, filmskih radnica.

Zlatni kipiće za najbolje muške i ženske, sporedne i glavne uloge, i više nego očekivano osvojili su: Brad Pitt za ulogu u Tarantinovom Once Upon A Time… In Hollywood, koji je u od Zlatnih globusa i BAFTA-i „izbrusio“ svoj komični komentar sada u političkom smislu: Rekli su mi da imam 45 sekundi za govor, ali to je ipak 45 sekundi više nego što je Senat dao Johnu Boltonu“, aludiravši na trakavicu o opozivu Donalda Trumpa kada Senat nije dozvolio u procesu svjedocima da govore, što bi zasigurno skrenulo priču u korist onih koji su željeli opozvati mandat američkog predsjednika; Laura Dern za ulogu u filmu Marriage Story Noaha Baumbacha dirljivo je govorila o svojim roditeljima, Bruceu Dernu i Diane Ladd.

Čudno-dirljvi govor

Joaquin Phoenix je u svom čudno – dirljivom govoru pokušao skrenuti pažnju na problematiku o kojoj se rijetko ko usudio progovoriti jer u biti su svi preokupirani vlastitim egom: „Nevjerovatno je što u ovom modernom vremenu mi još uvijek umjetno oplođujemo krave i onda od njih uzimamo njihove bebe, naočigled što te životinje u tom trenutku pate. I povrh svega, uzimamo i mlijeko koje je namijenjeno njihovoj otetoj djeci i onda ga sipamo u našu kafu“, rekao je Phoenix, te se zahvalio i svojim holivudskim kolegama koje su mu bez obzira na njegovo nedolično ponašanje pružali i drugu šansu.

Sjetio se Joaquin i svog prerano preminulog brata Rivera čiji su ga stihovi „Trči u spas sa ljubavlju, i mir će uslijediti“, inspirisali i dali mu nadu u bolje sutra.

Oscar najbolju glumicu sasvim zasluženo i očekivano otišao je u ruke Renee Zellweger za ulogu Judy Garland u filmu Judy, a sama Zellweger bila je poprilično nenadahnuta primajući kipić, te je za razliku Joaquina održala standarni oskarovski govor zahvalivši se svima koji su imali utjecaja na nju kao glumicu.

Nepravda prema Gerwig

Kategorija najboljeg adaptiranog scenarija ove godine je bila prepuna zanimljivih ostvarenja, a najveća nepravda je vjerovatno učinjena prema talentovanoj Greti Gerwig koja je adaptirala roman Louise May Alcott Little Women, dok je Oscara dobio Taika Waititi za adaptirani scenarij filma Jojo Rabbit. Oscar za najbolje animirano ostvarenje zasluženo je otišao u ruke digitalnih lutkara iz Pixara za CGI animirani Toy Story 4.

Najboljom originalnom muzikom proglašena je ona iz filma Joker, koju je komponovala Hildur Guðnadóttir, kao prva kompozitorka koja je dobila Oscara nakon čak 23 godine i filma Full Monty iz 1997.

Sjevernomakedonski dokumentarac Honeyland nakon dvije nominacije i mnogo priželjkivanog Oscara za najbolje dokumentarno ostvarenje ipak je ostao samo na nominacijama, što je opet veliki uspjeh, a kipić je ponio Netflixov dokumentarac American Factory.

Najboljom originalnom pjesmom proglašena je ona iz filma Rocketman u izvedbi Eltona Johna.

Scorsese najveći gubitnik

Ratni ep 1917 Sama Mendesa odnio je Oscare u tehničkim kategorijama, a kao najzaslužniji je onaj za najbolju fotografiju, koji po drugi put zaredom osvaja veliki Roger Deakins; dobio Oscara prošle godine za Blade Runner 2049, a nominovan je 15 puta.

Najvećim gubitnikom smatra se Scorseseov gangsterski ep The Irishman koji od deset nominacija nije potvrdio niti jednu. Tarantinov Once Upon A Time… In Hollywood odnio je pored Bradovog Oscara i onaj za najbolji produkcioni dizajn, dok je Oscare iz tehničkih kategorija, montaža i miks zvuka, odnio film Ford v Ferrari Jamesa Mangolda.

Kao najbolji momenat večeri, što se tiče samih promotora nominovanih filmova, definitivno je nastup Mayaje Rudolph i Kristen Wiig. I više nego duhovito raspoložene osvrnule su se na neke od nominovanih filmova. Najvjerovatnije neugodan momenat na cijeloj dodjeli bio je nastup Eminema, ničim izazvan niti zaslužen. Nešto što će ostati kao jedina mrlja na inače odličnoj ceremoniji.

Ovogodišnji Oscari su pokazali koliko Hollywood ima da ponudi i može da iznenadi sa odabirom nominovanih filmova. Zasigurno će se dugo pamtiti ovogodišnja dodjela jer je jedan neamerički film – Parasite, po prvi put, trijumfovao u gotovo svim najvažijnijm kategorijama.

Hollywood je pokazao da zna cijeniti istinski originalno i autentično filmsko ostvarenje kakav je upravo Parasite južnokorejskog reditelja Bonga Joon-hoa.   

Izvor: Al Jazeera