Hollande najavio prekid vatre u Ukrajini

Hollande je najviši zapadni zvaničnik koji je posjetio Rusiju od njene aneksije Krima u martu (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je nakon iznenadne subotnje posje Moskvi tokom koje je o ukrajinskoj krizi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da će u idućih nekoliko dana u Ukrajini stupiti na snagu prekid vatre.

“Prekid vatre, koji će biti proglašen sutra ili prekosutra, mora se u potpunosti poštovati”, rekao je Hollande, a prenijela francuska televizija nakon razgovora na aerodromu Vnukovu, jugozapadno od Moskve.

Hollande je najviši zapadni zvaničnik koji je posjetio Rusiju od njene aneksije Krima u martu.

Francuski predsjednik je kazao Putinu kako se nada da će se postići napredak u cilju okončanja krize.

Proces pregovora

Putin jeranije rekoa kako je uvjeren da Hollandeova posjeta može pomoći da se osigura napredak u krizi u kojoj je Zapad nametnuo sankcije Rusiji i tokom koje su odnosi Moskve i Zapada na najnižem nivou od kraja Hladnog rata.

Dvojica predsjednika razmatrali su i Hollandeovu ideju da njemačka kancelarka Angela Merkel, ukrajinski predsednik Petro Porošenko i Vladimir Putin što prije počnu proces pregovora kako bi se smanjile tenzije u Ukraijni.

Osim sankcija Evropske unije, Francuska je donijela odluku da na neodređeno vrijeme stopira isporuku dva nosača helikoptera, koje je od te zemlje naručila Rusija.

Dvojica predsjednika o tome nisu razgovarali.

U kratkom obraćanju novinarima, nakon sastanka Hollande je izjavio:

“Nadam se da će kontakti izemeđu Rusije i Francuske biti nastavljeni. Postoji zajednička historija, postoji i potreba i mi moramo naći rješenje. Uivjek se moramo truditi da nađemo rješenje. Bio sam u Kazahstanu, gdje postoje slični problemi. Postoje vremena kada treba da se iskoristi trenutak, a taj trenutak je stigao”, kazao je Hollande.

Nakon razgovora sa predsjednikom Francuske, Vladimir Putin je izjavio da se nada da će u Ukrajini biti uspostavljeno trajno primirje.

“Nadamo se da će u bližoj budućnosti biti donijeta konačna odluka o primirju. O detaljima sam razgovarao sa predsjednikom Francuske. Nadam se i Rusija podržava napore Francuske i drugih zemalja koje su uključene u proces rješavanja krize”, kazao je Putin i dodao da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Putin smatra da trenutna situacija daje mogućnost da se svi nadaju najboljem.

“Mislim, ili se bar nadam, da će se primirje dogoditi u bliskoj budućnosti”, zaključio je Putin.

Prethodni susret Vladimira Putina i Francoisa Hollandea održan je 15. novembra, u okviru samita G20 u Brisbaneu.

Nove žrtve

U međuvremenu, devetero ljudi je poginulo u najnovijim sukobima između pripadnike ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Centra za nacionalnu sigurnost Ukrajine Andrij Lisenko potvrdio je da je u napadu separatista ubijeno šest vojnika i tri civila.

Također, prema posljednjim informacijama, u istom oružanom napadu je ranjeno desetak vojnika i tri civila.

Lisenko je dodao da su proruski separatisti, uprkos postignutom primirju, samo tokom posljednja 24 sata 29 puta prekršili primirje.

On napominje kako su napadi izvedeni teškim oružjem u mnogim mjestima, uključujući Debaltsevo, Peski i aerodrom u Donjecku.

Potvrdio je da je aerodrom u Donjecku i dalje pod kontrolom pripadnika ukrajinskih vojnih snaga te da se vode sukobi između ukrajinske vojske i proruskih separatista, zbog čega se mnogi raseljeni stanovnici ne mogu vratiti u svoje domove.

U sukobima na istoku Ukrajine od aprila je ubijeno više od 4.300 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije