Hollande: Izbori u Ukrajini sljedeće godine

Trebat će vremena za organiziranje izbora u Ukrajini koji ispunjavaju međunarodne standarde i, kao rezultat mirovnog procesa iz Minska, oni vjerovatno neće biti realizirani do kraja godine, izjavio je predsjednik Francuske Francois Hollande u petak.

„Kada je riječ o izborima, potrajat će [njihova realizacija]. Mi ne želimo održati izbore u istočnim dijelovima Ukrajine pod uvjetima koji neće poštivati Minsk“, kazao je Hollande nakon što je bio domaćin razgovora ruskih, ukrajinskih i njemačkih lidera.

„Stoga je vjerovatno, pa sada i sigurno, pošto nam trebaju tri mjeseca da organiziramo izbore, da će taj datum premašiti onaj dogovoreni na kraju Minska, da budemo precizni, 31. decembar 2015.“, istakao je Hollande na novinskoj konferenciji.

U sporazumu iz Minska se nalazi rok za Ukrajinu da u potpunosti uspostavi kontrolu svojih granica, a to je posljednji dan ove godine.

Razgovori u Parizu

Lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke sastaju se u Parizu kako bi osmislili plan za okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Skupina nazvana Normandijska četvorka pokušat će na snagu vratiti sporazum postignut u Bjelorusiji početkom godine.

Najnoviji prekid vatre na istoku Ukrajine otvorio je neophodni put diplomatiji. Na sastanku u Elizejskoj palači Normandijska četvorka pokušat će postići trajni mir.

Kad su se lideri Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine u februaru sastali u Minsku, proveli su više od 15 sati razgovarajući, prije nego što su objavili da je došlo do pomaka. Ali, primirje je propalo praktično preko noći, a borbe su nastavljene.

Prošlog mjeseca dvije strane pristale su ponovno pokušati, ponudivši hiljadama onih koji su se našli usred sukoba nadu da će uskoro opet normalno živjeti. Čini se da se primirje za sada poštuje.

“Sada će ‘Normandijska četvorka’ Protokolu iz Minska pružiti još jednu šansu. Protokol ima 13 tačaka, među njima povlačenje stranih snaga i teškog naoružanja, kontrola granice između Rusije i Ukrajine i regionalni izbori u područjima pod kontrolom separatista. Ali, s obzirom na trenutne tenzije, put će biti pun izazova”, javlja reporter Al Jazeere Neave Barker.

Rusija za ublažavanje sankcija

“Ključno pitanje ovdje je kontrola ukrajinsko-ruske granice, jer Ukrajina smatra da će, kad je bude kontrolirala, moći nadgledati što ulazi i izlazi iz zemlje i na taj način moći kontrolirati linije opskrbe iz Rusije u regije pod kontrolom pobunjenika”, objašnjava politička analitičarka Lilit Gevorgjan.

Očekuje se da će Rusija, u zamjenu za potpisivanje sporazuma iz Minska, tražiti da se ublaže međunarodne sankcije, koje su znatno naštetile njezinoj ekonomiji. Od početka sukoba na istoku Ukrajine, u travnju prošle godine, poginulo je 8.000 vojnika i civila. Brojni gradovi i sela razoreni su granatiranjem s obje strane.

Činjenica da nijedna strana ne želi nastavak sukoba značajan je prvi korak. Ali, i nakon što se borbe okončaju, za oporavak i istinsko pomirenje trebat će vremena.

Izvor: Al Jazeera