Holbrooke Tuđmanu: Zaboravite na podjelu BiH

Stenogram razgovora je objavljen među dokumentima dostupnim nakon rasprave o tužbama Srbije i Hrvatske za genocid (EPA)

U augustu 1995. godine, deset dana nakon završetka operacije “Oluja”, Richard Holbrooke poručio je tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu u Uredu predsjednika: “Podržali smo vas u oslobađanju zapadne Slavonije, podržali smo vas u ‘Oluji’, ali sada vi poslušajte nas – ne dolazi u obzir podjela Bosne, nema vojnog oslobađanja istočne Slavonije.”

Stenogram tog razgovora objavljen je među hiljadama dokumenata, koji su postali dostupni javnosti nakon završetka sudske rasprave po hrvatskoj tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Holbrooke je, kao pomoćnik američkog državnog sekretara, krenuo u diplomatsku ofanzivu, koja je rezultirala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

“Status quo”

​S Holbrookeom su bili general Wesley Clark i Peter Galbraith, tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj, piše zagrebački Jutarnji list.

Holbrooke je u Zagreb došao nakon razgovora s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Milošević mu je rekao da je spreman na pregovore i da priznaje kako je istočna Slavonija dio Hrvatske, no da to ne može javno reći.

Holbrooke je došao da nagovori Tuđmana da ne poduzima vojnu akciju u istočnoj Slavoniji i tražio da se tu održi status quo dok ne riješe stvar u BiH.

Razgovor se odvijao neposredno prije nego što je Hrvatska vojska, zajedno s Hrvatskim vijećem obrane i Armijom BiH, krenula u vojne operacije prema Banjoj Luci, kada je vojni poraz Srbe natjerao za pregovarački sto.

Tuđman je tada govorio o hrvatsko-srpskom dogovoru i kazao da je Jugoslavija bila u krizi otkako je osnovana.

Izvor: Agencije