Holandsko tužilaštvo: Uskoro autopsija tijela Slobodana Praljka

Holandsko tužilaštvo najavilo je u četvrtak kako će uskoro biti obavljena autopsija tijela Slobodana Praljka, koji je izvršio samoubistvo ispijajući otrov u sudnici Haškog tribunala, nakon što mu je potvrđena presuda da je počinio ratni zločin.

Frans Zonneveld iz ureda javnog tužilaštva u Hagu naveo je kako nije poznato kada će tačno autopsija biti izvršena, prenosi agencija AP.

Smrtonosna hemikalija nalazila se u bočici iz koje je Praljak pio neposredno prije smrti, rekao je kasnije u četvrtak glasnogovornik Haškog tribunala Nenad Golčevski.

Smrtonosna hemikalija u bočici

“Provedeno je preliminarno istraživanje sadržaja iz bočice i za sada mogu reći da je unutra bila hemikalija koja može uzrokovati smrt”, kazala je istovremeno holandska tužiteljica Marilyn Fikenscher za AP.

Ona je rekla da će se istragom holandske policije pokušati ustanoviti kako je Praljak uspio unijeti bočicu s otrovom u sudnicu.

Fikenscher nije želela iznositi detalje o tačnoj prirodi supstance u bočici.

Šestorici čelnika bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosne Haški sud je u srijedu pravosnažno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini: Prliću 25 godina, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 godina i Pušiću 10 godina zatvora.

Nakon što mu je pročitana presuda, Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posljedica preminuo u bolnici.

U vrijeme rata Praljak je vršio visoke dužnosti u Ministarstvu odbrane Hrvatske te bio zapovjednik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane.

Njegovu smrt u srijedu je potvrdio glasnogovornik Haškog tribunala.

Traje nezavisna istraga

“Gospodin Slobodan Praljak, jedan od šesterice u slučaju ‘Prlić i ostali’, danas je preminuo u bolnici u Hagu. Tokom javne objave presude, Žalbeno vijeće je potvrdilo njegovu osudu i osuđen je na 20 godina zatvora. Odmah nakon toga gospodin Praljak je popio tekućinu dok je bio u sudnici i brzo mu je pozlilo”, kazao je on.

“Medicinsko osoblje Suda odmah je pružilo pomoć gospodinu Praljku. Istovremeno, pozvana su kola hitne pomoći. Gospodin Praljak prevezen je u obližnju bolnicu, kako bi primio dalju medicinsku pomoć, gdje je preminuo”, dodao je Golčevski.

U skladu sa standardnim procedurama i na zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, holandske vlasti pokrenule su nezavisnu istragu.

Izvor: Al Jazeera i agencije