Oglasi

Holandski vojnici za tužbu protiv vlade: Nemoguća misija u Srebrenici

Bivši holandski mirovnjaci, njih stotinjak, razmatraju tužbu protiv svoje Vlade što ih je napustila u Srebrenici.
Odvjetnik kaže da je ljudska i vojna reputacija vojnika mnogo pretrpjela jer su napušteni od vlastite vladeEPA - Arhiva

Blizu stotinu bivših nizozemskih pripadnika mirovnih snaga UN-a možda će tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine, nakon što je ministrica obrane priznala da je to bila "nemoguća misija", izjavio je u utorak njihov odvjetnik.

"Država [Nizozemska] je ove vojnike poslala u nemoguću misiju, a zatim ih napustila", rekao je odvjetnik Michael Ruperti  AFP-u, kako prenosi Tanjug.

Odvjetnik navodi da je misija u Srebrenici vojnicima "nanijela veliku štetu, fizički, psihički, financijski, kao i štetu u njihovom društvenom životu".

Odvjetnik: I danas ih pitaju zašto nisu poduzeli nešto

U lipnju ove godine ministrica obrane Jeanine Hennis-Plasschaert izjavila je da je bataljun poslan u Bosnu "bez adekvatne pripreme, bez odgovarajućih sredstava i s malo informacija, kako bi zaštitili mir koji više ne postoji".

"To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima", rekla je ona.

Odvjetnik vojnika navodi da su njegovi klijenti već 20 godina na "lošem glasu" i da ih i danas ljudi i na nogometnim tribinama zapitkuju "zašto nisu poduzeli nešto".

"Njihova ljudska i vojna reputacija je mnogo pretrpjela jer su napušteni od vlastite vlade", rekao je Ruperti i napomenuo da se prije podnošenja tužbe želi sastati s ministricom obrane.

Nizozemske mirovne snage su bile odgovorne za "sigurnu zonu" Ujedinjenih naroda, kada su snage bosanskih Srba ušle u tu zonu 1995. i ubile 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici, najgorem masakru u Europi od Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.