Oglasi

Holandski ministar priznao da je lagao o Putinovim izjavama

Halbe Zijlstra je priznao da nije tačan komentar o ruskom predsjedniku prije sastanka u srijedu s kolegom Sergejom Lavrovom.
Halbe Zijlstra: Jasno sam čuo odgovor Vladimira Putina na pitanje o onome što je smatrao 'većom Rusijom'EPA

Holandski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra priznao je da je lagao o komentarima ruskog predsjednika Vladimira Putina o planovima za "veću Rusiju".

Tokom predizborne kampanje prije dvije godine, on je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj rezidenciji kada je čuo ruskog predsjednuika kako govori o planovima za "veću Rusiju", koja bi uključivala neke od ruskih susjeda.

"Jasno sam čuo Putinov odgovor na pitanje o onome što je smatrao 'većom Rusijom'", kazao je Zijlstra na tadašnjem okupljanju Narodne stranke za slobodu i demokratiju, koja vodi novu holandsku Vladu.

Nije bilo sastanka s Putinom

"Kazao je kako bi to uključilo Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države, a Kazahstan bi 'bilo lijepo imati'", kazao je Zijlstra u govoru koji je zabilježen na snimci.

U ponedjeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je čuo te komentare od drugih osoba.

"Rasprava je bila održana i neko ko je bio tamo mi je rekao što je predsjednik Putin kazao o većoj Rusiji", rekao je Zijlstra u saopćenju, nakon što je priznao laž u intervjuu holandskom dnevniku De Volkskrant.

Zijlstra je to priznao prije sastanka u srijedu s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.