Holandski diplomata u Srbiji: Oprezno s idejom o podjeli po etničkim linijama

Blok: Holandija prepoznaje reforme koje Srbija sprovodi, ali je brine nedostatak napretka u oblastima poput borbe protiv korupcije (EPA)

Šef holandske diplomatije Stef Blok smatra da je od ključne važnosti da se dijalog Srbije i Kosova što prije nastavi, ali upozorava da treba biti veoma pažljiv sa idejama dijeljenja ljudi po etničkim linijama, posebno s obzirom na konflikte koji su se u nedavnoj prošlosti desili u regionu.

Blok, koji boravi danas u zvaničnoj posjeti Srbiji, naglasio je u intervjuu za Danas da Holandija smatra da svako rješenje u vezi sa teritorijama mora biti u skladu sa međunarodnim pravom što, kako objašnjava, podrazumijeva da se moraju uzeti u obzir stavovi građana na koje bi se sporazum neposredno odnosio, prenosi Tanjug.

On je dodao da je rješenje između Srbije i Prištine u interesu obje zemlje i poručio da u potpunosti podržava dijalog uz posredstvo EU-a „koji treba da dovede do tog cilja i koji je već doveo do važnih sporazuma“.

„Zbog toga je od ključne važnosti da se ovaj proces što prije nastavi i da se Priština i Beograd uzdrže od poteza koji potkopavaju međusobno povjerenje“, rekao je Blok.

Uloga SAD-a i EU-a

Agencija navodi da je Blok primijetio i da su Sjedinjene Države pojačale svoj angažman na Zapadnom Balkanu i dodao da vjeruje da se on dopunjuje sa naporima EU.

Blok je uvjeren i da će novom visokom predstavniku EU-a dijalog Srbije i Kosova ostati prioritet.

„Naravno, na Beogradu i Prištini je da postignu uzajamno prihvatljiv sporazum“, poručio je Blok.

Dodao je i da Holandija prepoznaje reforme koje Srbija sprovodi godinama unazad, ali je brine nedostatak napretka u oblastima poput borbe protiv korupcije ili u vezi sa jačanjem nezavisnosti sudstva.

Blok je naglasio da su reforme usmjerene na jačanje vladavine prava u središtu pristupanja Srbije EU-u.

Zabrinuti za sigurnost novinara

Naveo i da Holandija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i dodao da je rad na izradi ‘medijske strategije’ u Srbiji, iako dug i ne bez problema, znak napretka.

„Nadamo se njenom usvajanju i primjeni jer je to najvažnije. Međutim, ozbiljno smo zabrinuti za sigurnost novinara i pažljivo pratimo situaciju“, rekao je Blok.

On je rekao da trgovinska razmjena između Holandije i Srbije neprestano raste po godišnjoj stopi od sedam do deset posto i da je sada dostigla gotovo 700 miliona eura.

„Holandske firme dobro prepoznaju mogućnosti koje nudi Srbija. Rezultat je da je Holandija najveći izbor stranih investicija u Srbiji, a holandske kompanije su prisutne u mnogim sektorima, među kojima su proizvodnja piva, poljoprivreda, javno osvjetljenje, brodogradnja, informacione tehnologije, proizvodnja i građevina”, rekao je Blok.

Naglasio je i da je EU perspektiva svih zemalja Zapadnog Balkana neupitna i da Holandija pruža čvrstu podršku na tom putu.

Odlaganje pregovora 

Komentarišući odlaganje početka pristupnih pregovora između EU-a i Sjeverne Makedonije i Albanije, Blok je rekao da je u Sjevernoj Makedoniji mnogo postignuto kad je riječ o vladavini prava i da je Prespanski sporazum primjer za region, te da pozdravlja i pozitivne korake u Albaniji.

Naglašava, međutim, da Albanija prije otvaranja pristupnih pregovora treba da pokaže održive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dodaje da će Evropsko vijeće to ponovo razmatrati 2020. godine i da predstojeći period može biti iskorišten za dalje reforme u vladavini prava.

Upitan da li evropsko usporavanje otvara prostor za Rusiju, Kinu i Tursku na Zapadnom Balkanu, Blok odgovara da ne vjeruje da će to usmjeriti region ka drugim vanjskim faktorima.

„I države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana ostaju posvećene evropskoj perspektivi regiona“, poručio je Blok dodajući da je EU uvjerljivo najveći trgovinski partner, strani investitor i partner za saradnju u regionu.

Izvor: Agencije