Holandske džamije zaključavaju vrata tokom molitvi

Hiljade vjernika svakodnevno se mole u holandskim džamijama (EPA)

Vodeći ljudi četiri najveće džamije u Holandiji danas su objavili kako će zaključavati vrata tokom većih skupova na molitvi nakon što je šest osoba ubijeno u napadu na kanadsku džamiju.

Plava džamija (Amsterdam), As-Sunnah džamija (Hag), Essalam džamija (Roterdam) i Omar Al Farouq džamija (Utreht) bit će zatvarane tokom molitvi jer se njihovi čelnici osjećaju „prinuđeni zatvarati džamijska vrata tokom molitvi“, stoji u saopćenju.

Dodatne sigurnosne kamere postavljene su u Plavoj džamiji na jugozapadnom rubu Amsterdama.

U navedenim bogomoljama svakodnevno se okupljaju hiljade vjernika.

„Činovi bez milosti, kao posljednji u Quebecu, doprinose rastućoj mržnji prema muslimanima. Džamija je uvijek otvorena zgrada za sve one, bez obzira na vrijeme, traže mir i smirenost. No, sada moramo biti oprezni zbog terorističkih napada. Razočaravajuće je što se ovakve mjere moraju donositi“, izjavio je Said Bouharrou iz Holandskog marokanskog vijeća džamija (RMMN).

Wilders favorit anketa

On je dodao kako su vjerski lideri u stalnom kontaktu sa Holandskim nacionalnim koordinatorom za sigurnost i borbu protiv terorizma.

Šestero ljudi je ubijeno, a osmero je ranjeno u nedjelju kada su naoružane osobe pucale na džamiju u kanadskom gradu Quebecu, a kanadski premijer Justin Trudeau ovaj čin nazvao je terorističkim napadom.

U Holandiji će tokom marta biti održani parlamentarni izbori, a vodeći kandidat, prema predizbornim anketama, je islamofob Geert Wilders. On se zalaže za zatvaranje svih džamija i islamskih škola, kao i za zabranu Kur'ana.

Izvor: Al Jazeera i agencije