Oglasi

Holandska vlada se distancirala od antiislamskih karikatura

Rutte se distancirao od takmičenja u crtanju karikatura poslanika Muhammeda koje je najavio ekstremni desničar Wilders.
Sredinom maja, čelnik radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije Wilders je poručio kako će u zgradi holandskog Parlamenta biti održano „takmičenje u karikaturama o poslaniku Muhammedu“EPA

Holandski premijer Mark Rutte distancirao je Vladu ove evropske države od takmičenja u crtanju karikatura poslanika Muhammeda koje će biti organizirano kasnije ove godine, prenose agencije.

Inicijativu za održavanje ovog takmičenja pokrenuo je antiislamskog parlamentarac Geert Wilders sredinom maja ove godine.

Rutte je u petak rekao kako Wilders nije član Vlade, te kako takmičenje nije inicijativa Vlade Holandije.

Premijerov istup uslijedio je nakon oštrih reakcija u Pakistanu na organizaciju takmičenja koje Wilders planira održati u novembru u dobrom čuvanim prostorijama Stranke za slobodu, a koje se nalaze u Parlamentu Holandije.

Zastupnička sloboda

Sredinom maja, čelnik radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Wilders je poručio kako će u zgradi holandskog Parlamenta biti održano „takmičenje u karikaturama o poslaniku Muhammedu“.

„Ugrožena je sloboda mišljenja, posebno protiv islama. To nikad ne možemo prihvatiti. Zbog toga ću sa svjetski poznatim karikaturistom Boschom Fawstinom ove godine u Zastupničkom domu održati takmičenje u crtanju karikatura na temu Muhammeda“, napisao je Wilders na društvenim mrežama.

Pojedini holandski mediji tada su navodili kako bi Wilders tako mogao iskoristiti pravo koje imaju zastupnici da jednom godišnje u zgradi Parlamenta organiziraju određenu aktivnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.