Holandiju zabrinjava ruska i kineska cyber špijunaža

Otkriveni su razni pokušaji cyber špijunaže 2018. godine, navodi holandska vojna obavještajna služba (EPA)

Aktivnosti Rusije i Kine u oblasti cyber špijunaže su zabrinjavajuće, ocijenila je holandska vojna obavještajna služba (MIVD) u godišnjem izvještaju za 2018. godinu.

“Ofanzivne cyber aktivnosti posebno Rusije i Kine su zabrinjavajuće”, navela je holandska služba i ukazala da su otkriveni razni pokušaji cyber špijunaže 2018. godine, prenosi Beta.

Prema izvještaju koji je ministrica odbrane Ank Bijleveld poslala u utorak u donjem domu holandskog parlamenta ruski cyber arsenal ima kapacitete da provodi digitalne operacije špijunaže i sabotaže.

Holandska vojna obavještajna agencija je također zabilježila 2018. godine rastuće miješanje Rusije u sukobima koji se odvijaju izvan tradicionalnih zona u ruskoj sferi interesiranja, kao i povećanje ruskih nuklearnih snaga.

Služba je početkom oktobra objavila da je u aprilu 2018. protjerala četiri ruska agenta koji su pripremali cyber napad na Organizaciju za zabranu hemijsko oružja, čije sjedište je u Hagu.

Pažnja javnosti

MIVD koji po pravilu ne objavljuje takav tip informacija ovog puta je napravio izuzetak da bi povećao pažnju javnosti.

“To je bilo potrebno da se poveća otpornost društva. Jer manje naivnosti znači veća pažnja za mogući nepovoljan utjecaj”, rekao je šef MIVD-a general Onno Eichelsheim, koji se citira u izvještaju.

Što se tiče Kine, u izvještaju se navodi da kineske službe aktivno pokušavaju da dođu do vojnih podataka u Holandiji.

Kineska prijetnja za holandsku vojsku je u krađi tehnoloških vojnih saznanja i tehnologije koju može da koristi vojska i civilno društvo, navela je holandska služba.

Pored Rusije i Kine, Iran, Sjeverna Koreja, Pakistan i Sirija također nastoje da dobiju saznanja i proizvode u Holandiji kao i u drugim zapadnim zemljama, sa ciljem da koriste te informacije za svoje programe naoružanja.

Holandska služba je ispitala desetine firmi aktivnih u vojnom sektoru da bi pojačala njihovu sigurnost i spriječila otkrivanje vojnih tajni.

Izvor: Agencije