Holandija zaustavila izvoz oružja u Tursku

Turska je prije tri dana počela ofanzivu na sjeveroistok Sirije (EPA)

Holandija je suspendirala svaku buduću prodaju oružja Turskoj, nakon pokretanja ofanzive vojske ove zemlje u sjeveroistočnoj Siriji, saopćilo je u petak holandsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Holandija je sada odlučila suspendirati sve zahtjeve za izvozne licence za oružje i vojnu opremu za Tursku zbog nejasne situacije”, poručilo je ovo ministarstvo u saopćenju poslatom agenciji AFP, prenosi Beta.

Švedska će zatražiti da Evropska unija uvede embargo na prodaju oružja Turskoj na sastanku evropskih ministara vanjskih poslova sljedeće sedmice, jer je Ankara pokrenula ofanzivu na sirijske Kurde, objavljeno je ranije u petak.

Istovremeno Italija traži da Turska odmah zaustavi ofanzivu na sjeveru Sirije, javlja agencija dpa, a prenijela je Hina.

Nakon sastanka s parlamentarnim Odborom za evropske poslove u Stockholmu, švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je da je “zadovoljna time što odbor jednoglasno podržava da se zatraži embargo na prodaju oružja” Turskoj.

Švedska za ‘restriktivne mjere’

Švedska će predložiti i da EU razmotri “restriktivne mjere”, kazala je.

To će uključivati “ekonomske sankcije ili sankcije pojedincima”.

Švedska te mjere neće predložiti odmah na sastanku u ponedjeljak, ali će zatražiti da Unija to razmotri ako se situacija pogorša.

Turska je prije tri dana počela ofanzivu na sjeveroistok Sirije, s namjerom da osigura svoju granicu od kurdskih “terorista”, kako ona naziva jedinice sirijskih Kurda, koje su bile glavni saveznik Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL.

Ofanziva je počela nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke vojnike iz tog područja, ali zvaničnici ove zemlje negiraju da je Turska za ovu akciju dobila zeleno svjetlo od SAD-a.

Trump je u četvrtak ponudio posredovanje u pregovorima Turske i Kurda.

Izvor: Agencije