Holandija zabranila burke i nikab na nekim javnim mjestima

Savjetodavno vijeće Holandije nije preporučilo ovaj zakon zbog kršenja vjerskih sloboda (Reuters)

Većina nizozemskih zastupnika glasala je za zakon kojim se zabranjuje nošenje tradicionalne marame kojom muslimanske žene prekrivaju lice na nekim javnim mjestima poput škola, bolnica i javnog prijevoza.

“Zakon je izglasan”, izjavila je predsjednica donjeg doma nizozemskog parlamenta Kahdija Arib nakon što je vladin prijedlog usvojen sa 132 glasa od ukupno 150.

Tekst koji je vlada liberalnog premijera Marka Ruttea najavila u svibnju, predviđa zabranu odjeće koja skriva lice u obrazovnim, zdravstvenim, vladinim zgradama kao i u javnom prijevozu.

Nepoštivanje tog zakona, kojeg još treba odobriti senat, bit će kažnjivo globom do 405 eura.

“Zabrana, koja se ne primjenjuje na ulici, stiže u specifičnom kontekstu kada je bitno da se ljudsko lice može vidjeti ili iz sigurnosnih razloga”, ranije je objasnio premijer Rutte, dodajući da prijedlog nema nikakvih vjerskih korijena.

Jedna od protivnica usvojenog zakonskog rješenja, Fatma Koser Kaya iz centrističke partije D66, ranije je rekla kako je zabrana nepotrebna jer mnoge institucije već mogu zabraniti ulaz osobama koje pokrivaju lice.

Po njenim riječima, to je potez “simboličnog zakonodavstva”.

Mali broj žena pokriva lice

U vrijeme Rutteove prve vlade, koja je na vlasti bila od 2010. do 2012. godine i koju je u parlamentu podržala antiislamska stranka zastupnika Geerta Wildera, usvojen je zakon koji predviđa zabranu nošenja burke na svim javnim površinama.

Takva ideja nije nikada pokrenuta jer je pala vlada, a sadašnja, koju sačinjavaju liberalna i laburistička stranka, izjavila je da nema nikakvog razloga zabraniti nošenje burke na ulici.

U trenutku sastavljanja vlade, dvije koalicijske stranke su se složile da će uvesti novi plan zakona umjesto staroga.

Europski sud za ljudska prava (CEDH) je potvrdio u srpnju 2014. godine zabranu nošenja burke na javnim površinama koji je usvojen 2010. u Francuskoj, ocijenivši da on ne krši slobodu vjere.

Ta zabrana, čije nepoštivanje može stajati do 150 eura globe, također je usvojena u Belgiji, Bugarskoj i nekim švicarskim regijama.

Procjenjuje se da je u Nizozemskoj tek nekoliko stotina muslimanki koje pokrivaju lice.

Izvor: Agencije