Oglasi

Holandija traži uvođenje viza građanima Albanije

Kao obrazloženje navedena je znatno povećana kriminalna aktivnost albanske mafije u Holandiji, koja zloupotrebljava slobodu putovanja bez viza.
To je prvi put da se za jednu zemlju zapadnog Balkana traži ponovno uvođenje vizaEPA - Ilustracija

Nizozemska je zatražila suspenziju bezviznog režima za građane Albanije, potvrdila je Europska komisija u ponedjeljak.

Inicijativu za ukidanje bezviznog režima zatražili su od vlade zastupnici u nizozemskom parlamentu uz obrazloženje da je "znatno povećena kriminalna aktivnost albanske mafije u Nizozemskoj, koja zloporabi slobodu putovanja bez viza za širenje svoje krijumčarske mreže".

Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud potvrdila je da su zaprimili službenu obavijest s takvim zahtjevom te da će je sada "pozorno proučiti te sa svojom analizom upoznati Vijeće EU-a i Parlament".

To je prvi put da se za jednu zemlju zapadnog Balkana traži ponovno uvođenje viza.

Holandija i Francuska protiv proširenja EU-a

Komisija je po zaprimanju obavijesti od neke zemlje članice dužna napraviti temeljitu analizu i predložiti rješenje. Konačnu odluku donosi Vijeće i Parlament.

Nizozemski zahtjev stigao je u vrijeme kad bi zemlje članice trebale odlučiti što će napraviti s preporukom Europske komisije da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pristupni pregovori.

Komisija je prošlog tjedna u svom izvješću o napretku preporučila otvaranje pregovara s tim dvjema zemljama, zaključivši kako su obje ispunile kriterije za taj korak.

Upravo se Nizozemska, zajedno s Francuskom, u posljednje vrijeme najviše protivi bilo kakvim pomacima prema daljnjem proširenju EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.