Holandija: Sud odbio pokrenuti istragu protiv duhanskih kompanija

Pušenje izaziva oszbiljnu ovisnost, smatraju liječnici (EPA)

Holandski žalbeni sud u četvrtak je odbio narediti pokretanje krivične istrage protiv duhanskih kompanija.

U pisanoj presudi koja je potvrdila raniju odluku tužioca da ne pokrene istragu, Haški žalbeni sud navodi da cigarete nisu nelegalne jer potpadaju pod regulativu Evropske unije, “tako da nema krivičnog ponašanja” duhanskih kompanija.

„Činjenica da cigarete stvaraju ovisnost i da mnogu predstavljati rizik po zdravlje ne mijenja ništa“, navodi sud u presudi, prenosi Associated Press.

Holandska pravnica Benedicte Ficq u 2016. je zatražila pokretanje krivične istrage u ime bivših pušača i organizacija za sprječavanje  pušenja među mladim ljudima. Bolnice, liječnici i druge grupe su se pridružile pozivu. 

Krivično goniti duhanske kompanije

Ficq je pozvala na krivično gonjenje  Philip Morrisa, British American Tobaccoa, Japan Tobacco Internationala i Imperial Tobacco Beneluxa.

Jan Hein Straeter, direktor holandskog udruženja proizvođača cigareta ili VSK,  pozdravio je presudu.

„Odluka žalbenog suda nije iznenađenje za VSK, uzimajući u obzir činjenicu da je ured javnog tužioca u februaru već odbacio žalbu  u oštro intoniranoj presudi i zaključio je da duhanske kompanije poštuju zakon“, izjavio je  Straeter.

U podnesku Ficq navodi se da su duhanske kompanije odgovorne zbog obimne, decenijama duge i još aktuelne proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda koji stvaraju ovisnost u Holandiji. Ona također navodi da su duhanske kompanije namjerno navodile laboratorijske testove da pokazuju manje nivoe katrana, nikotina i ugljen monoksida.

Izvor: Agencije