Holandija protiv muslimanskih velova

Među holandskim muslimankama uobičajene su marame koje pokrivaju samo kosu, ali ne i lice (GALLO / Getty)

Holandija planira uvođenje zabrane nošenja burke i drugih odjevnih predmeta koji pokrivaju lice od iduće godine, saopćilo je holandsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Evropi su ovaj zakon već usvojile Francuska i Belgija, a u Belgiji se nepoštovanje zakona kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 137 eura ili sedam dana zatvora.

U Francuskoj kazna iznosi 150 eura, dok budući holandski zakon predviđa novčanu kaznu od 390 eura.

U Holandiji, koja ima 17 miliona stanovnika, živi milion muslimana. Zakon će se odnositi samo na velove koje pokrivaju lice, ako se nose u javnosti.

„Ljudi bi se trebali moći pogledati u lice i prepoznati kada se sretnu“, navodi se u saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Wildersova akcija

Zabrana će se također odnositi na kape ‘fantomke’ i motociklističke kacige koje se nose na nepodobnim mjestima, kao npr. u prodavnicama, kazao je zamjenik premijera Maxime Verhagen novinarima, odbijajući tvrdnje da je ovo zabrana vjerske odjeće.

Anti-islamska Partija slobode (PVV) Geerta Wildersa, koja je omogućila koaliciji liberala i kršćanskih demokrata da osvoje većinu zastupničkih mjesta u parlamentu, odavno se zalaže za uvođenje zakona o zabrani velova.

Mali broj muslimanki u Holandiji nosi nikab, odjevni predmet koji otkriva samo oči, te afganistanske burke, koje pokrivaju lice mrežastom tkaninom.

Akademici pretpostavljaju da se radi o nekoliko stotina žena. Među holandskim muslimankama uobičajene su marame koje pokrivaju samo kosu, ali ne i lice.

Koalicija će parlamentu predočiti novi prijedlog zakona sljedeće sedmice.

Otvorene komunikacije

Verhagen je kazao da prijedlog zakona ima za cilj očuvati holandsku tradiciju otvorenih komunikacija, te spriječiti ljude da skrivaju svoj identitet kako bi naudili drugima.

Wilders, koji je kritizirao holandsku kraljicu Beatrix jer je pokrila kosu maramom prilikom nedavne posjete Bliskom istoku, napisao je na Twitteru: „Odlična vijest: zabrana burki konačno stiže u Holandiju! Prijedlog odobrilo Vijeće ministara. Odlično!“

Maurits Berger, profesor islamskih nauka na Univerzitetu u Leidenu, kazao je da samo nekoliko stotina žena u Holandiji velom pokriva cijelo lice.

„Ovo je vrlo simbolično i dio je dogovora sa PVV-om“, kazao je Berger. „Mi smo usred krize. Imamo gorih problema“.

Manjinska koalicija ne slaže se sa Partijom slobode o planovima za nove budžetske rezove.

Prijedlog zakona, koji trebaju odobriti oba doma parlamenta, ne odnosi se na zaštitnu odjeću koju nose vatrogasci ili sportisti poput hokejaša, niti praznične kostime, poput odjeće Djeda Mraza.

Zabrana se ne odnosi na vjerske objekte, kao što su crkve i džamije, niti na avionske putnike koji prolaze kroz holandske aerodrome, saopćilo je ministarstvo.

Izvor: Agencije