Holandija presrela hakerski napad i upad ruskih špijuna

Četiri Rusa su 10. aprila stigli u Holandiju i uhvaćeni sa špijunskom opremom u hotelu koji se nalazi blizu sjedišta OPCW-a (EPA)

Holandske vlasti presrele su pokušaj ruskih obavještajnih agenata u aprilu da hakiraju i upadnu u sistem Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), kazala je ministrica odbrane Holandije Ank Bijleveld, prenosi agencija Reuters.

Na konferenciji za medije u Hagu, Bijleveld je pozvala Rusiju da obustavi svoje cyber aktivnosti s ciljem „potkopavanja“ zapadnih demokratija.

Kako se pokazuje u prezentaciji šefa holandske vojne obavještajne agencije, četiri Rusa su 10. aprila stigli u Holandiju i uhvaćeni sa špijunskom opremom u hotelu koji se nalazi blizu sjedišta OPCW-a.

U to vrijeme je ova organizacija radila na potvrđivanju identiteta supstance korištene u martovskom napadu u britanskom gradu Salibury na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju. Također se pokušavala dobiti potvrda identiteta supstance korištena u napadu u sirijskoj Doumi.

Planirano putovanje u Švicarsku

Četiri Rusa su u Holandiji bili pritvoreni 13. aprila i protjerani u Rusiju, kazao je general-major holandske vojske Onno Eichelsheim.

On dodaje kako su Rusi planirali putovati do laboratorije u švicarskom Spiezu koju OPCW koristi za analizu uzoraka hemijskog oružja.

„Ruske vojne obavještajne službe su aktivne ovdje u Holandiji gdje se nalazi mnogo međunarodnih organizacija“, istakao je Eichelsheim.

Navodi se kako im je prilikom hapšenja oduzet laptop računar za koji je ustanovljeno da je korišten u Brazilu, Švicarskoj i Maleziji.

Obaranje aviona u Ukrajini

U Maleziji je korišten za napad na istragu o obaranju aviona kompanije Malaysia Airlines, let MH-17, koji je oboren iznad teritorije koju su držali pobunjenici na istoku Ukrajine 2014. godine. Tom prilikom je poginulo svih 298 osoba u avionu.

Ranije su međunarodni istražitelji, predvođeni Holanđanima, zaključili kako je projektil koji je oborio ovaj avion pripadao ruskoj brigadi. Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u obaranje letjelice.

Podaci sa laptopa pokazuju kako je bio i u švicarskom gradu Lozani gdje je povezan sa hakiranjem laptopa Svjetske antidoping agencije (WADA) koji je otkrio doping skandal ruskih sportaša.

Izvor: Agencije