Holandija povlači prerađeno meso zbog trovanja

Stručnjaci su testirali DNK bakterije listerije koja je uzrokovala trovanje 20 osoba, od kojih su tri preminule, i pobačaj jedne žene, a koja je potekla iz jednog izvora (EPA)

Holandski Nacionalni institut za javno zdravlje (RIVM) saopćio je u petak da je naredio povlačenje prerađenog mesa iz prehrambenih prodavnica nakon što je ustanovljeno da je ono povezano s trovanjem velikog broja ljudi u prethodne dvije godine.

Glasnogovornik RIVM-a Jan Brouwer de Koning rekao je da su stručnjaci testirali DNK bakterije listerije koja je uzrokovala trovanje 20 osoba, od kojih su tri preminule, i pobačaj jedne žene, što je navelo Institut da zaključi da je trovanje poteklo iz jednog izvora, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Izvor trovanja

Nakon toga je utvrđeno da su izvor trovanja najvjerovatnije mesne prerađevine iz pogona “Offerman” iz Aalsmeera, zbog čega je ta kompanija odlučila povući prerađevine iz supermarketa i drugih prehrambenih prodavnica.

“Offerman”, koji je podružnica belgijskog proizvođača “Ter Beke”, saopćio je da je obustavio sve aktivnosti vezane za proizvodnju i pakovanje mesnih proizvoda.

Kako se navodi, zbog toga je opala cijena dionica “Ter Bekea”, koji je naknadno saopćio da sarađuje s istražiocima u vezi sa slučajem.

Izvor: Agencije