Oglasi

Holandija postaje finansijski centar EU-a poslije Brexita?

Holandski regulator za finansijsko tržišti navode da brokerske kuće naginju ka Holandiji kao alternativnoj destinaciji, umjesto Londona.
AFM očekuje da će 30 do 40 posto evropskog trgovanja finansijskim instrumentima biti obavljano u HolandijiArhiva

Holandski regulator za finansijsko tržište - AFM saopćio je da se priprema za 20-ostruko povećanje finansijskog trgovanja na njenoj infrastrukturi, u slučaju da Velika Britanija napusti Evropsku uniju u martu iduće godine bez postigutog sporazuma.

Iz AFM-a navode da, dok banke preseljavaju poslovanje u Frankfurt i Pariz, a fondove za upravljanje imovinom u Luksemburg i Dublin, brokerske kuće naginju ka Holandiji kao alternativnoj destinaciji, umjesto Londona, po izlasku Velike Britanije iz bloka, prenosi Reuters.

Premještanje na tržištima kapitala

"Dok su u centru pažnje pregovori o graničnim i carinskim pitanjima, prilično neprimjetno se odvija premještanje na evropskim tržištima kapitala", poručuju iz AFM-a i dodaju da vode pregovore s više od 150 stranaka zainteresiranih za dobijanje holandske licence za trgovanje na berzi.

Predsjedavajuća AFM-a Merel van Vroonhoven izjavila je da očekuje da će 30 do 40 posto evropskog trgovanja finansijskim instrumentima biti obavljano u Holandiji, što će tu zemlju učiniti centrom finansijskog trgovanja u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.