Holandija postaje finansijski centar EU-a poslije Brexita?

AFM očekuje da će 30 do 40 posto evropskog trgovanja finansijskim instrumentima biti obavljano u Holandiji (Arhiva)

Holandski regulator za finansijsko tržište – AFM saopćio je da se priprema za 20-ostruko povećanje finansijskog trgovanja na njenoj infrastrukturi, u slučaju da Velika Britanija napusti Evropsku uniju u martu iduće godine bez postigutog sporazuma.

Iz AFM-a navode da, dok banke preseljavaju poslovanje u Frankfurt i Pariz, a fondove za upravljanje imovinom u Luksemburg i Dublin, brokerske kuće naginju ka Holandiji kao alternativnoj destinaciji, umjesto Londona, po izlasku Velike Britanije iz bloka, prenosi Reuters.

Premještanje na tržištima kapitala

“Dok su u centru pažnje pregovori o graničnim i carinskim pitanjima, prilično neprimjetno se odvija premještanje na evropskim tržištima kapitala”, poručuju iz AFM-a i dodaju da vode pregovore s više od 150 stranaka zainteresiranih za dobijanje holandske licence za trgovanje na berzi.

Predsjedavajuća AFM-a Merel van Vroonhoven izjavila je da očekuje da će 30 do 40 posto evropskog trgovanja finansijskim instrumentima biti obavljano u Holandiji, što će tu zemlju učiniti centrom finansijskog trgovanja u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije