Holandija osuđena pred Sudom za ljudska prava

EHCR je osudio odluku holandskog pravosuđa da naredi De Telegraafu da preda povjerljive dokumente korištene za pisanje članaka (EPA)

Holandija je u četvrtak osuđena pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) zato što nije zaštitila novinarske izvore u aferi koja se odnosila na otkrivanje informacija iz tajnih službi, prenosi Fena.

Holandske tajne službe (AIVD) su 2006. godine stavile pod nadzor dva novinara dnevnog lista s velikim tiražom De Telegraaf, autore članaka koji su se odnosili na povjerljive informacije iz AIVD-a, kako bi otkrili njihove informatore.

Vrhovni sud Holandije je odbacio tužbu Joosta de Hassa i Barta Mosa, koji su osporavali ovo nadziranje i prisluškivanje telefona.

Prema holandskim sudijama, zaštita državnih tajni bi trebala imati prednost nad zaštitom novinarskih izvora.

Sudije u Strasbourgu su naglasile da je korištenje specijalnih ovlasti za nadzor “dozvoljeno bez prethodne kontrole nekog nezavisnog organa”.

U slučajevima kada se dovodi u pitanje sloboda štampe, “poželjno je da kontrolu obavi neki sudija ili neka nezavisna kompetentna vlast”, ocijenio je ECHR.

Sloboda informiranja

Sud je ocijenio da su prekršeni Član 8 i Član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnose na pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života i na slobodu izražavanja i informiranja.

EHCR je također osudio odluku holandskog pravosuđa da naredi De Telegraafu da preda povjerljive dokumente korištene za pisanje članaka.

Evropske sudije su kazale da je “zaštita izvora kamen-temeljac slobode štampe” i da je neophodna kako bi štampa igrala “svoju neophodnu ulogu psa čuvara”.

Odsustvo ovakve zaštite, dodali su oni, “moglo bi odvratiti novinarske izvore od pomaganja novinarima da obavijeste javnost o pitanjima od općeg interesa”.

Presuda donesena u četvrtak nije konačna: svaka strana može tražiti vraćanje predmeta pred Veliko vijeće Suda u roku od tri mjeseca.

Izvor: Agencije