Holandija odlučuje o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji u EU

Evropska komisija Italiji je isplatila 10, Španiji šest, a Poljskoj milijardu eura (EPA)

Da li će Albanija i Sjeverna Makedonija početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, zavisi od Holandije, objavila je danas holandska televizija NOS, prenosi Tanjug.

Holandski parlament će danas raspravljati o proširenju Unije i priključivanju ove dvije zemlje.

Već godinama Albanija i Sjeverna Makedonija nastoje da počnu pregovore o ulasku u EU, ali bez uspjeha.

Prvenstveno je Holandija protiv započinjanja pregovora o priključivanju, naročito kada je u pitanju Albanija.

Njemačka je također bila protiv protiv početka pregovora, ali je njen parlament nedavno odlučio da počne razgovore, pod uslovom da Albanija i Sjeverna Makedonija ispune određene uslove, između ostalog, da obezbijede bolje funkcionisanje sudstva, kao i i efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Iako su to isti uslovi koje i Holandija postavlja, veliko je pitanje da li će njen parlament danas donijeti istu odluku kao i Njemačka.

Najvažniji argument koji Holandija navodi za blokiranje početka pregovora jesu upravo korupcija i organizovani kriminal u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

S druge strane, većina zemalja koje podržavaju početak pregovora o priključivanju ove dvije zemlje Evropskoj uniji, kao što su Italija, Austrija i veliki broj zemalja istočne Evrope, smatraju da bi upravo članstvom u Uniji mogao biti izvršen veći uticaj na ove zemlje.

Strah od sve većeg uticaja Rusije

Pored toga, pristalice početka pregovora, objašnjava holandski korespodent iz Brisela za NOS, strahuju od sve većeg uticaja Rusije, koja u ove zemlje ulaže velike svote novce, i otvaranjem pregovora žele taj uticaj da ograniče.

U međuvremenu, Albanija i Severna Makedonija intenzivno rade na ispunjenju postavljenih uslova.

Posebno Makedonija, koja je početkom ove godine promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija, i time kompromisom okončala višegodišnji sukob sa Grčkom, članicom EU koja je na promeni imena insistirala zato što provincija u Sjevernoj Grčkoj nosi isto ime.

Pored toga, Sjeverna Makedonija se  intenzivno bori protiv korupcije, a i vlasti u Albaniji nastoje da smanje korupciju i organizovani kriminal.

Nakon današnje debate u parlamentu, odluka Holandije bit će saopštena na sastanku EU-a koji će se održati ovog vikenda u Luksemburgu.

Tek tada će EU donijeti i zvaničnu odluku o eventualnom priključivanju Albanije i Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije