Holandija i Švicarska obustavile donacije agenciji UN-a za palestinske izbjeglice

Pierre Krahenbuhl, generalni komesar UNRWA-a, odbacio je navode iz izvještaja (Anadolija)

Holandija i Švicarska suspedovale su finansiranje agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) nakon što je interni izvještaj ukazao na navodno loše upravljanje i zloupotrebu ovlasti na najvišim nivoima te agencije.

Zaključci u izvještaju, koje je prva u ponedjeljak objavila Al Jazeera, navode i na sumnju u nedolično ponašanje, nepotizam i diskriminaciju.

Izvještaj je u decembru poslan generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu, nakon čega je pokrenuta istraga.

Istražitelji UN-a posjetili su prostorije UNRWA-a u Jerusalemu i Ammanu, u želji da prikupe informacije o optužbama, rekao je izvor upoznat sa slučajem.

Holandija traži dodatne informacije

U izjavi za Al Jazeeru, Ministarstvo razvojne saradnje Holandije istaklo je da je ova zemlja „UN-u i UNRWA-u izrazila zabrinutost, te zatražila dodatne informacije“, ali i da je u kontaktu sa ostalim donatorima agencije.

U izjavi se još kaže da bi holandski ministar razvojne saradnje Sigrid Kaag „volio čuti kakve korake UN namjerava preduzeti zavisno od rezultata istrage“.

„Ministar Kaag odlučio je ovogodišnju uplatu (13 miliona eura) staviti na čekanje dok iz New Yorka ne dobije zadovoljavajući odgovor. Odluka je u sklasdu sa načelima koje Holandija gaji i prema ostalim organizacijama u slučajevima pokretanja istrage. Holandija se nada da će situacija biti brzo riješena, s obzirom na humanitarnu važnost mandata UNRWA-a“, dodaje se u izjavi.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je UNRWA-u već uplatilo godišnju donaciju od 22,3 miliona franaka (22,5 miliona dolara), ali i da je „obustavilo dodatne usplate agenciji“, koja je već u krizi, pošto je SAD ukinuo njeno finansiranje.

Centralizacija moći i uticaja

Al Jazeera je zatražila komentar od UNRWA-a, ali ga nije dobila.

U izjavi za Al Jazeeru iz jula, generalni komesar UNRWA-a Pierre Krahenbuhl je odbacio navode iz izvještaja.

UNRWA je formirana nekoliko godina nakon što je preko 700.000 Palestinaca bilo prisiljeno 1948. godine napustiti svoju zemlju tokom uspostave države Izrael.

Osigurava vitalne obrazovne i zdravstvene usluge milionima izbjeglih Palestinaca u Libanu, Jordanu, Siriji, kao i na palestinskoj teritoriji.

No, u izvještaju se tvrdi da je mala grupa visokih zvaničnika agencije centralizovala moć i uticaj, zanemarujući upute UN-a.

Bivši direktor UNRWA-a, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, pročitao je izvještaj, te je konstatovao da je „tačan“.

Izvor: Al Jazeera