Holandija gradi velike solarne elektrane na moru

Univerzitet u Utrechtu istražit će proizvodnju u prototipu smještenom 15 kilometara od obale

Nizozemska planira izgraditi pokusnu solarnu elektranu na moru 15 kilometara od obale, koja bi trebala početi s komercijalnim radom u roku od tri godine, javili su mediji.

Projekt dolazi u kritično vrijeme za Nizozemsku, koja se bori da ograniči uporabu fosilnih goriva i ispuni ciljeve o emisiji stakleničkih plinova nakon godina nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon pokusne sljedeće godine, konzorcij koji se sastoji od energetskih tvrtki, znanstvenika i istraživača planira 2.500 četvornih metara plutajućih solarnih panela početi djelovati 2021. godine, rekao je Allard van Hoeken, osnivač Oceana i energije, koji je osmislio projekt.

Pilot projekt, za koji je namijenjeno 1,2 milijuna eura iz državnog proračuna, djelovat će na 30 četvornih metara panela od ovoga ljeta.

Testirat će opremu, vremenske uvjete, utjecaj okoliša i proizvodnju energije.

Dodatna korist od sistema hlađenja

Sveučilište u Utrechtu istražit će proizvodnju energije u prototipu, smještenom 15 kilometara od obale kod Den Haaga.

“Kako bi se uklonio problem nestašice zemljišta, ima nekoliko drugih koristi u izgradnji na moru, sličnih onima u energiji vjetra”, rekao je stručnjak za solarnu energiju Wilfried van Sark sa sveučilišta u Utrechtu, koji je uključen u projekt, prenosi Hina.

“Ovdje je više sunca na moru i dodatna korist od sustava hlađenja panela, koji povećavaju proizvodnju do 15 posto”, rekao je.

Bude li uspješna, postoji mnogo prostora za proširenje solarne farme, za razliku od prenaseljenog nizozemskog kopna gdje vlada otpor javnosti prema vjetroelektranama.

Van Hoeken je rekao da očekuje da ta morska solarna energija u konačnici bude jeftinija od morske vjetroenergije i kopnenih izvora energije, zahvaljujući uglavnom nižim troškovima izgradnje na moru.

Izvor: Agencije