Oglasi

Holandija: Desni populisti najveća snaga na regionalnim izborima

Izbori su se održali nakon napada na tramvaj u Utrechtu koji su dvije najveće populističke stranke povezale sa imigracijom.
Forum za demokratiju, stranka koja prvi put učestvuje na izborima, dobio je 16 posto glasovaEPA

Desničarska populistička stranka Forum za demokratiju (FVD) postala je najjača politička snaga na regionalnim izborima u Holandiji.

Prema projekciji koju je u četvrtak ujutro objavila holandska televizija NOS, koalicija premijera Marka Ruttea izgubila je većinu u senatu, gornjem domu parlamenta koji razmatra mjere donesene u moćnijem donjem domu, piše Reuters.

FVD, prvi put učesnik na izborima, dobio je 16 posto glasova. Prema holandskim medijima time će dobiti 12 od sveukupno 75 mjesta u senatu, jednako koliko i Rutteov VVD.

Gubitke je zabilježila i krajnje desna Stranka za slobodu Geerta Wildersa, pokazuje projekcija zasnovana na 93 posto prebrojanih glasova. 

Zeleni će najvjerojatnije udvostručiti broj mjesta, na devet. 

Napad u Utrechtu

Holanđani su također birali i svoje regionalne parlamente, a i tu je FVD zabilježio dobar rezultat. 

Izbori su se održali dva dana nakon smrtonosnog napada na tramvaj u Utrechtu za koji je optužen muškarac rođen u Turskoj. 

Čelnici dvije najveće populističke stranke, FVD-a i Stranke za slobodu, optužile su vladajuću koaliciju za napad i izravno ga povezale s imigracijom. Troje ljudi je ubijeno tokom pucnjave, a još petero je povrijeđeno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.