Holanđani strahuju od ruskih hakera

Holandska izborna komisija ranije je objavila kako je 31 stranka registrirala liste kandidata za ove izbore 15. marta, što je daleko manje od ranijih najava koliko će partija učestvovati (AP)

Svi listići iz glasačkih kutija na općim izborima u Holandiji, koji su na rasporedu 15. marta, bit će ručno prebrojani zbog straha od potencijalnog hakerskog upada u automatizirane brojačke sisteme, javljaju lokalni mediji.

Ono od čega Holanđani strahuju je hakerski napad iz Rusije, piše agencija Reuters pozivajući se na RTL News.

Ova holandska televizijska kuća citirala je ministra unutrašnjih poslova Ronalda Plasterka koji je naveo kako postoje šanse da hakeri „napadnu“ izbore u Holandiji.

Mali broj registriranih stranaka

Također je Plasterk kazao kako postoje indikacije kako neke strane, „na primjer Rusi“, imaju interesa za holandski izborni proces.

„Na predstojećim izborima vratit ćemo se na korištenje dobrog-starog papira“, dodao je ministar.

Holandska izborna komisija ranije je objavila kako je 31 stranka registrirala liste kandidata za ove izbore 15. marta, što je daleko manje od ranijih najava koliko će partija učestvovati.

Rekordna 81 stranka je ranije registrirala svoje ime u Komisiji, ali čak 50 njih nije imao neophodne papire potrebne za izbore.

Izvor: Agencije