Oglasi

Holanđani marširali i prikupljali pomoć za izbjeglice

Namjera humanih Holanđana bila je ukazati na dug put koji izbjeglice prelaze u potrazi za boljim životom.
U humanitarnom maršu učestovalo je više od 5.200 ljudiAnadolija

Ukupno 1,6 milijuna eura prikupili su Nizozemci koji su se odlučili na marš dug 40 kilometara kojim su željeli ukazati na dug i težak put koji prelaze izbjeglice, ali i pružiti im podršku, javlja Anadolija.

Sudionici šetnje, a bilo ih najmanje 5.200, bili su uz građane i političari te druge javne osobe.

Organizator marša podrške bila je Fondacija za izbjeglice. Kako su rekli, namjera im je bila ukazati na dug put koji izbjeglice prelaze u potrazi za boljim životom.

"Čak i mi koji treniramo imali smo problema. Nakon 20 kilometara, uganuo sam nogu i teško sam završio preostali dio. Ići ću kući i zaspati, ali izbjeglice nemaju tu mogućnost. Oni su prisiljeni nastaviti tu borbu za život", kazao je Cemil Yilmaz, član stranke NIDA.

'Ne možemo u potpunosti shvatiti'

Među sudionicima marša bio je i Ramazan Aydogan koji je izjavio kako su tokom marša nastojali shvatiti sa čim se sve izbjeglice suočavaju tokom svog puta.

"Nikada ne možemo u potpunosti shvatiti poteškoće s kojima se susreću”, kazao je Aydogan.

Audrey Miserez došla je iz Belgije kako bi sudjelovala u humanitarnom maršu.

"Iako se ne može ni usporediti, hodali smo tokom noći kako bi shvatili sa čim se izbjeglice suočavaju. Željeli smo prikupiti financijsku podršku, ali i pokazati da smo uz njih", dodala je Miserez.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.