Hodžić: Dinamo je najbolji klub na Balkanu

Navalni fudbaler Hodžić osvajao je trofeje u svim klubovima gdje je igrao (Reuters)

Napadač Armin Hodžić (25) pamtiće 2019. godinu i po povratku u fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, za koju je postigao tri gola u kvalifikacionim mečevima za ovogodišnji Euro. Nekadašnji navalni igrač Željezničara pogodio je mrežu u pobjedama nad Finskom sa 4:0 u Zenici i Lihtenštajnom 3:0 u Vaduzu, no to nije pomoglo ‘Zmajevima‘ da poprave blijed utisak pošto su kvalifikacije za šampionat Starog kontinenta okončali na četvrtom mjestu Grupe G sa osvojenih 13 bodova u deset kola.

Njegov optimizam da će bh. selekcija izboriti prolaz na Euro od 12. juna do 12. jula, zasnovan je i na izboru legendarnog trenera Dušana Bajevića za novog selektora. U 2019. godini Hodžić, član mađarskog MOL Fehervara, dao je ukupno 12 pogodaka za ovaj klub i peti je po efikasnosti među bh. internacionalcima u svim evropskim timovima.

Počeo je karijeru u Željezničaru, u kojem su u novije vrijeme ponikli i najbolji strijelac BiH svih vremena Edin Džeko, te Riad Bajić, golgeter Premijer lige BiH u sezoni 2014/15. Nakon što ga je Liverpool posudio u ljeto 2012, Hodžić je postigao prvi gol u seniorskoj konkurenciji za plave u trijumfu protiv Slavije sa 2:1 na gostovanju 7. aprila 2013. U timu sa Grbavice osvojio je naslov prvaka BiH u sezoni 2012/13. Prvi hat-trick zabilježio je u domaćoj pobjedi matičnog kluba nad Leotarom 4:1, 25. septembra 2013.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Sezonu kasnije bio je drugi strijelac Premijer lige BiH sa 14 pogodaka, četiri manje u odnosu na golgetera Brazilca Wagnera. U četverogodišnjem igranju za zagrebački Dinamo, Hodžiću su pripale tri šampionske titule i isto toliko kupova Hrvatske. U sezoni 2016/17. zauzeo je treću poziciju na listi strijelaca 1. HNL-a. Upisao se u strijelce 16 puta, a dva pogotka više te sezone za Hajduk dao je Mađar Futacs, sadašnji Hodžićev saigrač u ekipi MOL-a. Od avgusta 2018. Hodžić igra za Fehervar, sa kojim je osvojio Kup Mađarske prošle godine.

  • Može li se BiH prvi put plasirati na EP i koliko će joj značiti domaćinstvo u play-offu?

Prednost je što ćemo igrati pred našim navijačima i jaki smo kao domaćin. To smo i pokazali u kvalifikacijama, igrajući bolje na svom terenu nego u gostima. Sigurno da je domaći teren velika prednost i vjerujem da se možemo plasirati na Euro.

  • Da li je bh. tim favorit u baražu protiv Sjeverne Irske (26. mart, 20.45 sati) u Zenici, jer ju je dva puta pobijedio sa 2:1 i 2:0 u Ligi nacija?

Ne bih pričao o tome da li smo favoriti zbog onoga što je bilo prije. Pobijedili smo, ali sigurno je da ne treba nikoga potcjenjivati. Fudbal danas pokazuje tendenciju da i male ekipe pobjeđuju velike. Bitno je da svi budemo kao jedan, uozbiljimo se i ako Bog da pobijedimo.

  • Kakvo je vaše mišljenje o Sjevernoj Irskoj?

Ona je kvalitetna reprezentacija i biće težak protivnik. Koliko sam pratio, dosta fudbalera igra u engleskom Premiershipu i Championshipu, tako da neće biti jednostavno igrati protiv njih.

  • Kome dajete veće izglede u drugom polufinalu baraža Slovačka – Republika Irska i s kim biste voljeli da igramo odlučujuću utakmicu?

Slovačka je dosta jaka reprezentacija, ali bez obzira na to nadam se ćemo opet igrati protiv nje (BiH je bila ispred Slovačke u kvalifikacijama za SP 2014). Možemo ih proći. Često igramo protiv reprezentacija tipa Sjeverne Irske, tako da bi dobro bilo da nam Slovaci dođu za protivnika. Sada nije toliko važno da pričamo o drugom meču. Bitno je da usmjerimo pažnju na prvu, a poslije ćemo razgovarati o drugoj utakmici.

  • Kako ste doživjeli neuspjeh BiH u kvalifikacijama za EP i šta je bio najveći problem?

Očekivao sam direktan plasman na Euro. Bilo je utakmica u kojima smo kiksali kao protiv Grčke, gdje smo vodili 2:0 i izgubili dva boda, te u gostima sa Finskom. Sve su to utakmice u kojima su nam falili bodovi da se plasiramo. Iskreno, ne znam šta bih rekao o problemima u igri. Fudbal je takav kakav jeste i tako se dešavalo na terenu. Bože moj, nema šta da žalimo. Gledamo u budućnost kako bismo pobijedili obje utakmice baraža i plasirali se na prvenstvo Evrope.

  • Zatresli ste mrežu Finske jednom, a Lihtenštajna dva puta. Jeste li zadovoljni igrama po povratku u selekciju BiH?

Naravno da sam zadovoljan. U reprezentaciji dajem sve od sebe i tako će uvijek biti. Što se tiče mojih igara i postignuti golova, zbog toga sam presretan. 

  • Kako biste prokomentarisali izbor Bajevića za selektora?

Njegov dolazak je veliko osvježenje. Svi znamo ko je on. Vjerujem da će sve biti dobro i drago mi je da je Bajević izabran za selektora.

Spreman sam za nastavak sezone
  • Kako se osjećate s obzirom na to da ste pauzirali u tri posljednja susreta jesenjeg dijela mađarskog prvenstva?

Bio sam povrijeđen, ali sada je sve u redu. Treniram punim intenzitetom od starta priprema i biću spreman za nastavak sezone. Najbitnije je da me posluži zdravlje.

  • Kolike su mogućnosti svjetskog viceprvaka Hrvatske na EP-u?

U posljednjih nekoliko godina Hrvatska je ozbiljna reprezentacija. Ona ima kvalitetne igrače koji igraju u velikim klubovima. Njihov uspjeh ne predstavlja iznenađenje. Hrvatska je godinama stalni učesnik velikih takmičenja, te ima moćnu reprezentaciju. Ne znam da li mogu ponoviti podvig sa Svjetskog prvenstva, ali očekivati je da se visoko plasiraju.

  • Kako vidite šanse Srbije u gostima kod Norveške, te Sjeverne Makedonije i Kosova, koje će se međusobno sastati u baražu?

Vjerujem da Srbiji odgovara Norveška i njen način igre. Selekcija Srbije ima dobre igrače i mislim da će se plasirati na Evropsko prvenstvo.

Utakmica između Sjeverna Makedonije i Kosova će biti prava i sa puno naboja. Imam par prijatelja u obje selekcije. Dao bih veće šanse Sjevernoj Makedoniji zbog mog saigrača Bobana Nikolova i Arijana Ademija, sa kojim sam igrao zajedno u Dinamo. Drago bi mi bilo da Makedonci prođu i zbog njih dvojice.    

  • Jeste li zadovoljni drugim mjestom Fehervara u prvenstvu Mađarske, gdje zaostajete četiri boda za Ferencvarosom i da li je minus za vodećim veliki?

Nisam zadovoljan. Imali smo period u prošloj polusezoni, kada smo bili prvi i dosta bodovno odmakli protivnicima. Međutim, desio nam se igrački i rezultatski pad, koji ne mogu objasniti. Bitno je da podignemo formu. Ciljevi su osvajanje Kupa i prvenstva. Imamo visoke ambicije i možemo ih ostvariti.

Sigurno da je zaostatak za vodećim veliki jer smo odigrali i utakmicu više. Međutim, fudbal je takav da je sve moguće. Mađarska liga nije zahvalna za prognoze.

  • Očekujete li prolaz Ujpesta, kod kojeg gostujete u prvom duelu osmine finala Kupa Mađarske?

Ujpest je dosta jaka ekipa koja nas je pobijedila 2:0 kod kuće u prvenstvenoj utakmici. Biće teško, no imamo dodatni motiv da im se revanširamo za jesenji poraz. Uvjeren sam da ćemo proći u Kupu.

  • Dokad imate ugovor sa Fehervarom i namjeravate li ga odraditi do kraja?

Prelazni rok je počeo, vidjećemo šta će se dešavati. Lijepo mi je i zadovoljan sam u Fehervaru. Ugovor sa mađarskim klubom mi traje još dvije i po godine. Imam svoje ciljeve u karijeri. Želim napredovati i mislim da neću odraditi ugovor do kraja.      

  • Nastupali ste u bh, hrvatskom i mađarskom prvenstvu. Koja liga je najkvalitetnija?

Teško ih je porediti. Bio sam u Dinamu, koji je najbolji klub na Balkanu. Drugačiji je sistem rada tamo, drugačiji u Mađarskoj. Sa Željom sam osvojio titulu, tako da mi je dosad najteže igrati u Mađarskoj. Ne mogu reći da su sve ekipe podjednake kvalitete, no stvarno je liga nepredvidiva i svako može dobiti svakoga.

  • Šta mislite o šansama Željezničara da osvojiti titulu u Premijer ligi BiH i ko su glavni rivali?

Volio bih da osvoji titulu. Željo je moj klub. Vjerujem da će biti prvi. Sarajevo i Zrinjski su standarno u vrhu bh. lige posljednjih godina. Mislim da će biti najozbiljniji konkurenti Želji za titulu. Kod Želje je trener Amar Osim, koji najbolje poznaje ligu i zna kako treba raditi sa igračima. Vjerujem da će ih sve motivisati, a pošto Željo ima i kvalitetne igrače, moguće je da će trener i kvalitet ekipe preusuditi prvaka.

  • Kakav je kvalitet bh. lige i da li je 12 klubova optimalan broj?

To je dovoljan broj ekipa za društvo najboljih timova. Stvarno je pozitivno što je manji broj ekipa u odnosu na neke prethodne godine.

  • Kako ocjenjujete nastupe bh. timova na međunarodnoj sceni?

Zrinjski je najdalje dogurao do trećeg pretkola Evropske lige. Pokazao je da bh. liga nije za potcjenjivanje. Mostarska ekipa potvrdila je kvalitet, noseći se ravnopravno sa jakim evropskim ekipama. Zrinjski je najviše pružio od bh. ekipa u evropskim kupovima. Preostali naši klubovi pokazali su da mogu napredovati na međunarodnoj sceni, što je važno.

  • Žalite li što zagrebački Dinamo nije prošao dalje u Ligi prvaka?

Sigurno da žalim. Igrao sam četiri godine u Dinamu, odakle nosim lijepe uspomene. Teško im je bilo, stvarno su se dobro nosili sa protivnicima u grupnoj fazi Lige prvaka. Ostao je veliki žal što nisu izborili proljeće u Evropi. U zadnjih pet minuta sudijskog vremena prokockali su prednost od 3:1 protiv Šahtara u Zagrebu, što ih je koštalo ispadanja. Međutim, to je fudbal i u njemu se dešavaju ovakvi preokreti.   

  • Smatrate li Liverpool glavnim favoritom za odbranu trofeja u LP-a?

Vidim da je Liverpool ubjedljivo najbolji u prvenstvu Engleske, prvi je na tabeli. U Ligi prvaka igra dosta kvalitetnih ekipa. Nadam se da će Liverpool zadržati odličnu formu i da će u finalu igrati sa Bayernom.

Izvor: Al Jazeera