Hodočašće za vakcinama

Sve buduće hadžije su obavezne da prime vakcinu protiv Meningococa kako bi dobili vizu za Saudijsku Arabiju (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sve buduće hadžije su obavezne da prime vakcinu protiv Meningococa kako bi mogli ući u Kraljevinu Saudijsku Arabiju radi obavljanja obreda hadža. Međutim, taj segment pripreme koji bi trebao biti samo protokolarna stavka ove godine je mnogima predstavljao veliki problem i izazvao gorčinu u pripremama za hodočašće.

Već u maju ove godine počele su se pojavljivati naznake nestašice obavezne vakcine protiv Meningococa, a kandidati za hadž su cijepljenje vršili u vlastitom aranžmanu tražeći alternative izvan gradova u kojim su živjeli pa čak i u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj.

Nedavno je iz Ureda za hadž Rijaseta IZ BiH izdato obavještenje da zvanično više nigdje nema vakcina i da će se kandidatima koji žele odustati od ovogodišnjeg hodočašća vratiti novac i dokumentacija.

„Bilo je indikatora da će doći do opće nestašice još prije tri mjeseca, tako da smo mi reagirali još tada prema Ministarstvu zdravlja BiH i Zavodu za javno zdravstvo tražeći da se obezbijedi dovoljan broj vakcina, i to da nabave 2.500 vakcina kako bismo osigurali dovoljno cjepiva za ovu i narednu godinu. Mi smo imali usmena obećanja bez zvaničnog odgovora ni jedne ni druge institucije, tako da nas je vijest da nećemo dobiti te vakcine iznenadila prije deset dana“, navodi Nezim ef. Halilović Muderris rukovodilac Ureda za hadž.

U Mostar po vakcinu

Nermin Kopić iz Sarajeva ove je u maju ove godine odlučio da sa svojom suprugom i roditeljima obavi petu islamsku dužnost. Radost i euforija su splasnuli kada je na putovanju koje ni počelo naišao na prvi ozbiljan problem prouzrokovan birokratskim nesporazumom.

„Kada sam uplatio iznos za hadž otišao sam u Dom zdravlja u Vrazovoj ulici kako bih prema pravilu primio vakcinu. Tamo su na rekli da nema vakcina bez dodatnih objašnjenja gdje bismo se dalje mogli vakcinisati. Ostao sam zbunjen i vidno razočaran“, govori Kopić.

Kopić je dobio nezvaničnu informaciju da bi vakcine protiv Meningococa mogao nabaviti u Mostaru i bez imalo oklijevanja sa suprugom se zaputio na jug države.

„Zvali smo zvanične institucije kao i poznanike u Zenici, Tuzli i Čapljini da bi smo načuli da je neko primio vakcinu u Mostaru, i rečeno mi je da je u Higijenskom zavodu ostalo jos nekoliko doza. Supruga i ja smo uredno vakcinisani a ljubazno osoblje je rezervisalo još tri vakcine za buduće hadžije, a napominjem da se sve to odvijalo još početkom juna mjeseca, tako da je bilo samo pitanje vremena kada neće ostati ni jedne vakcine“, navodi Kopić.

Ovaj budući hadžija kaže da poznaje ljude koje je potraga za obaveznom vakcinom bezuspješno vodila i izvan granica BiH.

„Imam poznanika koji su išli u Srbiju kako bi se vakcinisali i vraćali se ogorčeni jer ni tamo nije bilo raspoloživih vakcina”, kaže Nermin Kopić.

Kraj Agonije

Agonija je okončana nakon urgiranja i snažne medijske kampanje, dovoljan broj vacina je osiguran za preostali broj kandidata za hadž početkom ove sedmice.

„Obezbijeđeno je 76 preostalih doza vakcina za naše hadžije, time je upotpunjena cifra od 1.800 planiranih kandidata za ovogodišnji hadž“, rekao je za Al Jazeeru Nezim ef. Halilović.

Sinan Muratović porijeklom iz Novog Pazara pokušao je obaviti vakcinaciju u svom rodnom gradu.

„Problem leži u činjenici što se sandžački hadžije vakcinišu pred sami put u Saudijsku Arabiju, a u trenutku mog dolaska u Novi Pazar cjepiva još uvijek nisu bila raspoloživa. Moram priznati da me je to jako pogodilo, nešto što sam toliko iščekivao je djelovalo kao da će se propasti zbog birokratske uspavanosti. Hvala Bogu, Ured za hadž je reagovao, svoju vakcinu sam primio ove sedmice“, kaže Muratović.

U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji su upoznati sa situacijom, ali nisu mogli pružiti pomoć jer su i njima birokratski okviri ograničavali djelovanje.

„Mi smo imali priliku da nam se hadžije iz BiH obrate za vakcine ali mi ih nažalost nismo imali jer hadžije iz Srbije malo kasnije polaze na put a vakcinacija se obavlja svega nekoliko dana pred polazak. Zaista svi smo sa radošću dočekali vijest da je problem oko vakcinacije uspješno riješen, jer je to bio jedan banalni propust odgovornog ministarstva koji je ljude koštao i para i sekiracije“, navodi podpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr. Rešad ef. Plojović.

Vakcinacija protiv Meningococca je u toku, a može se obaviti u Domu zdravlja u Vrazovoj ulici u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera