Oglasi

Hodges: Granica Turske je granica NATO-a

U slučaju bilo kakvog napada na Tursku NATO bi pravovremeno reagovao, poručio u Izmiru zapovjednik kopnenih snaga Alijanse.
General Ben Hodges kaže da Njemačka ima najbolje geografske predispozicije u EvropiAnadolija - Arhiva

Zapovjednik kopnenih NATO snaga, general pukovnik Frederick Ben Hodges kazao je kako je granica Turske granica NATO-a. U slučaju bilo kakvog napada okupit će se Sjevernoatlantski savjet, kazao je on.

Frederick Ben Hodges je na konferenciji za novinare priređenoj u komandi savezničkih zračnih NATO snaga u Izmiru rekao kako će od petka ova komanda početi služiti kao zapovjedništvo savezničkih kopnenih NATO snaga.

Hodges je naglasio vrijednost Turske u NATO savezu, te istakao turski vojni doprinos. On je kazao kako je saveznička kopnena komanda premještena u Izmir uz saglasnost svih 28 članica, prenosi Anadolija. 

Hodges je rekao kako je NATO od osnivanja imao dvije faze. Prva faza je bila odbrana od tzv. istočnog bloka. Druga faza je počela 90-ih, kazao je Hodges.

Svečana ceremonija

"Ulaskom u drugu fazu u našoj misiji došlo je do promjene. Pojavom etničkih sukoba i terorizma poduzeli smo misije u cilju očuvanja globalnog mira. Međutim NATO je na nove prijetnje odgovorio starim strukturama. U trećoj fazi NATO pravi izmjene u vlastitim strukturama, kako bi mogao odgovoriti na nove prijetnje i ekonomske uslove koji vladaju u svijetu. Upravo činjenica da NATO u Izmir prebacuje savezničku komandu kopnenih snaga pokazatelj je početka treće faze", izjavio je Hodges.

Na novinarski upit o tome kako bi NATO reagovao u slučaju iznenadnog napada na Tursku, Hodges je kazao da je "turska granica granica NATO-a".

"U slučaju bilo kakvog napada, Sjeverno-atlantski savjet bi pravovremeo reagovao", dodao je on.

Na svečanoj ceremoniji koja je planirana za petak, zapovjedništvo savezničkih zračnih snaga u Izmiru zamjenit će zapovjedništvo savezničkih kopnenih snaga. U okviru NATO-a ova komanda je do 2004. godine služila kao evropska komanda združenih snaga. 

U blizini granice sa Sirijom

Nakon što je NATO poslao Turskoj pozitivan odgovor za postavljanje antiraketnog sistema Patriot, delegacija Saveza počela je istraživanje lokacija na kojima bi mogao biti postavljen Patriot.

U srijedu ujutro je NATO tim iz Doma armije Malatya stigao u kasarnu Tulga 1.

Zvanična Ankara je prošle sedmice zatražila od Sjevernoatlantskog saveza (NATO) razmještanje protivzračnih sistema Patriot na turskoj teritoriji u blizini granice sa Sirijom.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao da će zahtjev Ankare biti razmotren „bez odlaganja“, dok je Rusija upozoravala na to da postavljanje Patriota na tursko-sirijskoj granici može izazvati „veoma ozbiljan oružani sukob“ u koji bi bila uvučena i Alijansa.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Sirije, koje je instaliranje protivzračnog sistema Patriot u blizini sirijsko-turske granice nazvalo "novim aktom provokacije".

Izvor: Agencije